Home Здраве и Диети Ползите от СПА-терапията

Ползите от СПА-терапията

спа терапия

Анти-стрес и релаксация

СПА е безценен източник на благосъстояние в ежедневието. За минути изчиства стресът и умората след дълъг работен ден. Ползите от него, обаче, минават отвъд удоволствието от взимане на душ: СПА-процедурите дават едновременно спокойствие, удоволствие и тонус. Релаксацията чрез хидромасажа също така благоприятства дълбокият и спокоен сън.

Облекчаване на артритни болки

Във вода, тялото има едва 10% от реалното си тегло. Тази „безтегловност”, съчетана с температура, близка до тази на тялото, благоприятства отпускането на мускулите и ставите. СПА-процедурите се препоръчват и от множество лекарски организации: масажите стимулират производствтото на ендорфин, хормон, действащ успокояващо дори и при ставни болки.

Подобряване на кръвообращението

Температура на водата, която е около 37°, е способна да повиши температурата на човешкото тяло. Това води до разширяване на кръвоносните съдове, подобряване на кръвообращението и понижаване на кръвното налягане, мускулите стават по-добре снабдими с кислород, а токсините се изхвърлят много по-лесно.

Място сближаване

Ние не прекарваме достатъчно време с близките си. Парадоксално е, че отношенията с иначе най-приоритетните за нас хора, често се свеждат до общата вечеря. СПА-процедурите са чудесен начин за комуникация, при който можете в спокойна и приятна обстановка да си почивате сред близки, приятели или семейството.

Колко дълго?

Продължителността на процедурата зависи най-вече от температурата на водата. При температура между 33 и 37°, времето би варирало между 15 и 30 минути. Но няма строго правило. Докато се чувстваме спокойни и релаксирани, бихме могли да се наслаждаваме на процедурата. При температура над 37°, тялото реагира на покачването и при някои хора може да се наблюдава изморяване. Това означава, че сеансът трябва да бъде прекратен.

Силата на спа масажа също има отношение към продължителността на банята. Силният масаж, обратно на желания ефект, може да доведе до умора и напрежение в мускулите.