Йога и шоколад срещу стреса

977

Вече сме коментирали, че стресът и прекомерната тревожност могат да направят живота ни непоносим. Под тяхното въздействие ставаме сприхави и избухливи, което може да попречи в работа ни, както и да навреди на семейният ни живот.

Някой път заради тревожността и параноята, която ни обзема, не може да се отървем от мисли за работата и куп различни проблеми.

Симптоми на стрес

Хората, които са стресирани и прекалено тревожни, по-лесно могат да се разпознаят. Човек, който страда от тревожно разстройство, например, не може да стои в покой и затова непрекъснато се движи. Освен това той е раздразнителен и нервен. Това състояние заплашително се отразява и на здравото му състояние.

Нерядко физиологическите симптоми на тревожността и стреса са раздразнителност, мускулно напрежение, главоболие и потене. Човек лесно се уморява, върти се в леглото по цели нощи и не може да заспи. Ето няколко ефективни метода и полезни съвети за справяне с това неприятно състояние.

Помощ при стрес

Ако чувствате, че ви се е насъбрало прекомерно много стрес, се направете отвара от билки. Черен чай например, може да намали чувството на безпокойство. Запарката от лайка също може да ви помогне, като ви успокои. Според специалистите този вид чай облекчава тревожността и е способен да ви накара да заспивате като малките деца. Сладкото помага срещу отрицателното настроение. Ако лошото настроение ви напада, яжте баклава или сладолед и изобщо не мислете как ще се отразят на тялото ви.

joga-shokolad-stres
Йогата и шоколадът са перфектното средство срещу стрес

Шоколадът също понижава стреса. Сладкото изкушение провокира обособяването на хормона на щастието, наречен серотонин. От своя страна той играе важна роля за психологическата ни стабилност. Освен че подобрява настроението, той дава и енергия.

Напитките, от които е нужно да се откажете, са кафето и алкохолът. Те причиняват излишно напрежение и възбудимост в организма, които могат единствено да навредят в тази ситуация.

Упражнения при стрес

Ако искате по-бързо да се отървете от лошото настроение, се заемете с упражнения. Безцелните пътешествия сред природата също могат да помогнат и да ви разсеят. Не е нужно да отидете чак в планината. Сложете в раницата си малко храна и се разходете в близкия парк. Освен това може да медитирате или да се запишете на йога.

Водните терапии също са много ефективни в борбата срещу стреса. Поглезете се с отпускаща вана с пяна и с благоуханни масла. Когато желаете да се раздвижите, поплувайте в басейн. От полза може да бъде и контрастният душ.

Цветовете и нивото на стрес

Цветовете, които не заобикалят, също влияят върху нашето настроение, казват психолозите.

Светлосиният цвят успокоява. Прекомерно дългото пребиваване между стените в такъв цвят обаче предизвиква усещане за клаустрофобия и в резултат на това настроението се влошава, предупреждават специалистите.

Жълтият цвят се асоциира с нежните слънчеви лъчи. Той е своеобразен психически стимулатор.

Яркооранжевият цвят пък се асоциира с огъня. Той действа смекчаващо на дишането и успокояващо на душевността. Затова е добре да изберете този цвят за вашите стени, разказват специалистите. (вижте още за цветовете в интериора тук)