Home Здраве и Диети Как да намалим стреса и да живеем по-спокойно

Как да намалим стреса и да живеем по-спокойно

Как да намалим стреса

Стресът е основен проблем за много хора – забързаното ежедневие, ангажиментите на работа, проблемите у дома, сметките, които се чудите как да изплатите. В това число влизат и вредните навици, които имате – пиенето, пушенето, храненето с некачествена храна. Тези всички предпоставки се натрупват неусетно и скапват живота ви.

Ако животът ви е изпълнен със стрес, има няколко прости начина да намалите стреса и животът ви да стане по-приятен. Имайте в предвид, че животът ви най-вероятно никога няма да бъде изцяло освободен от стреса, просто живеем в такъв свят. Дори в разумни граници стресът ни кара да се развиваме, но нивото му стане ли прекалено високо, води до нещастие, депресии и болести. Ето ви 7 стъпки, с които да промените живота си към по-добро и да живеете в по-малък стрес. Не е гарантирано, че всичките стъпки ще ви бъдат от полза, но със сигурност някои от тях ще ви помогнат.

Едно нещо едновременно

Това е най-простият и най-ефикасният начин да намалите стреса и може да започнете веднага. Концентрирайте се, доколкото е възможно, да вършите само по 1 нещо в дадения момент. Например в работата, ако имате да пишете доклад, занимавайте се само с него, не се разсейвайте с други неща. Разкарайте дразнителите, като телефони, електронни пощи и чатове, докато не довършите доклада си. Ако ще пращате мейл, концентрирайте се само върху него. За да почнете да вършите само по 1 нещо едновременно си е нужна практика, постоянно ще се изкушавате да вършите и други неща. Просто продължавайте да упорствате във вършенето само на 1 дейност едновременно и с времето ще се справяте много по-добре.

Опростете графика си

Забързаното ежедневие е основната причина за силният стрес. Започнете да намалявате и опростявате ангажиментите си, вършете само важните неща. Научете се да казвате НЕ на останалите. Намалете вършенето на дейности, от които нямате полза. Вършете само по няколко важни неща всеки ден, и ги разграничете във времето. Избягвайте работни срещи, които не са абсолютно наложителни. Оставете си време за забавление.

Движете се

Правете нещо активно всеки ден – разхождайте се, спортувайте, ходете на йога или каквото там ви е приятно да правите. Важното е да се раздвижите, а не да се забиете пред телевизора и да тъпеете.

Развийте поне 1 полезен навик този месец

Опитайте се да си създадете полезни навици и да откажете вредните.

Заменете чипса и сладкото с плодове и зеленчуци. Откажете цигарите. Сгответе си нещо здравословно. Пийте вода, разкарайте газираните напитки или ги заменете със смути. И всичките тези промени ги правете постепенно – една по една.

Правете нещо успокояващо

Какво правите за да се успокоите?

За някои хора това може да е движението, което споменахме по-горе. Но също така работа може да ви свърши една дрямка, да си вземете душ, да почетете или да правите секс. Някои се успокояват с домакинска работа или с градината, ако имат такава. Открийте вас какво ви успокоява и се опитвайте да го правите всеки ден.

Намалете разходите си

Парите са един от основните стресови фактори в днешният свят. Опитайте се да си улесните живота опростявайки нещата от към финансовата им страна. Опитайте се да автоматизирате плащанията си, за да не губите излишно време с тях.

Ходете по рядко на шопинг. Всъщност нямате нужда постоянно да купувате най-новите боклуци излезли на пазара, при условие че старите ви си вършат работата перфектно. Не влизайте постоянно в заеми, това ви докарва ужасно много стрес. Опитайте се да намерите начини да се забавлявате без да харчите пари – пестете активно.

Избягайте от големия град

Замисляли ли сте се колко селца има около вашият град? А защо не отидете да живеете в някое от тях? Големите градове и стреса

До града ви пътуването с автомобил ще ви отнеме не повече от 10 минути. Живеенето там значително ще намали стресът в живота ви. Ако нямате възможност за това, поне през уикендите гледайте да се измъкнете от големия град. Отидете на екскурзия в планината, на море или на селски туризъм.

Просто се махайте от пренаселените градове, когато имате възможност. Като заключение може да се каже, че трябва да бъдете креативни. Да обмисляте живота си, и какво точно правите и защо го правите.

Намалете гледането на телевизия, там нищо ново няма да видите – насилие, промиващи мозъка шоута и реклами, които ви отвличат от реалността, натякват ви чужди менения и намаляват времето ви за размисъл. Ако това ви е трудно в началото, поне избирайте какво да гледате – това е безкрайно лесно, ако използвате TV box – вижте как.

Ако искате да промените живота си – Започнете да МИСЛИТЕ!

А ето и нашите

Съвети за по-спокоен живот

Спрете да обръщате толкова внимание на мислите си

Чувствата ви в момента са си просто чувства, скоро ви мине. Мислите ви в момента и тях скоро ще ги забравите. Кажете си че каквото и да чувствате го чувствате, каквото и да си мислите, си го мислите.

Тъй като не можете да спрете да мислите, както и не може да предотвратите емоциите, които нахлуват в съзнанието ви, спрете да се притеснявате , да се вините или срамувате от вашите мисли и емоции.

Единствено действията ви са под ваш контрол. Насочете съзнанието върху това какво правите и как да го подобрите.

Спрете да се притеснявате. Това само ще влоши нещата

Колкото повече мислите за нещо лошо, толкова по вероятно е да ви се случи. Дори когато видите малка вероятност то да се случи, вие започвате да мислите само за това, как ще ви се случи белята.

Престанете да го правите, и ще се почувствате по-добре.

Мислете за себе си позитивно

Ако искате да сте щастливи, спрете да си натяквате колко сте нещастни. Хората винаги ще си казват какво мислят за себе си, какво чувстват, или ще мислят какво другите изпитват и мислят за вас.

А повечето от тези неща са илюзорни. Останалата част са лъжи и недоразумения. Хората не са толкова осведомени, относно вас, и не си мислете, че ги е толкова грижа за вас.

Не обръщайте внимание на вътрешната си критика и вина

Да съдите себе си е безсмислено. Каквото и да сте постигнали, някой друг ще го е направил по-добре. Колкото и да се чувствате лош, има много по-лоши от вас. Преди да определите кое е добро и кое лошо, помислете как ще се вместите правилно между двете крайности?

Чувството ви за вина нищо няма да промени. Може да ви накара, да се почувствате, че поемате отговорност, но всъщност няма да допринесе за нищо ново във вашият живот.

Ако се чувствате виновен за нещо, просто го приемете и престанете да се осъждате, а се постарайте следващия път да не го направите пак. А да чувствате вина за нещо направено от някой друг, това вече е пълна лудост.

Престанете да обръщате внимание на хората и тяхното мнение

Лошите хора не могат да ви подлудят, както и добрите хора не могат да ви направят щастлив. Събитията и хората са си просто събития и хора. Те не могат да ви променят. Единствено вие може да го направите.

Каквито и емоции да нахлуват във вас, в резултат на външни събития, те са безпомощни, докато вие не решите да ги направите важни и да реагирате на тях. Съобразяването с всяко едно събитие и мнение само ще ви отклони в грешна посока.

Не се концентрирайте върху това, че кариерата и живота ви не вървят по план

Колкото по стриктно се придържате към някакъв план, толкова по скоро ще направите грешка. Светът се променя постоянно.

Колкото и внимателно да планирате нещата, ако са за период по-дълъг от няколко дни, нещата винаги ще бъдат различни. След месец ще са още по-различни, а след година нищо няма да е същото. Планирането е полезно само за да концентрира мислите ви върху това какво знаете и какво не знаете. След като започнете, изхвърлете плана и се концентрирайте върху действителността.

Не позволявайте другите да ви прехвърлят отговорността за собствените им действия

Всеки си живее живота, и е отговорен за действията си. Единствено можете да помогнете и да посъветвате. Но никога не поемайте отговорност за чужди действия. Всеки си има глава на раменете и да си носи последствията.