Климатични рекорди в България – най-високата и най-ниската температура

29783
най-ниската и най-високата температура

Температурните рекорди са феномен, за който през последните години често се говори. Глобалното затопляне, пренаселването на планетата и индустриалното развитие са само част от причините, които всяка година допринасят за нови и нови климатични рекорди в различни части от света.

Вероятно всички сте се питали, какви са рекордите за България – факт е, че те са от преди сравнително дълъг период, а именно:

Най-ниската температура в България

най-ниската температураНай-ниската температура в страната е измерена в Трън през далечната вече 1947 година.

През тази година термометрите в живописната Трънска котловина са отчели рекордните -38,3 градуса по Целзий.

Вероятно за някои от вас е странно защо тази температура не е измерена на връх Мусала, но е факт, че най-ниските температури у нас са измерени не в планините, а в котловинните полета, в които се създават условия за термични инверсии и за резки застудявания.

Подобни явления са наблюдавани не само в Трънската, но и в редица други котловини в България – Севлиевската, Пернишката, Софийската и др.

Най-високата температура в България

най-високата температураНай-високата температура в България е измерена в Садово и тя е +45,2 градуса.

Преди повече от век (в далечната 1916г.) тогавашното село Садово е станало най-горещото място в страната и държи този рекорд и до момента.

Садово е разположено в Тракийската низина, на 18 километра източно от Пловдив, и почти всяко лято температурите там доближават и надхвърлят 40 градуса по Целзий.