Home За дома Как да изберете хлебопекарна?

Как да изберете хлебопекарна?

Хлебопекарна

Хлебопекарната е домакински уред, предназначен за приготвяне на тесто и на хляб у дома, започвайки от месенето и завършвайки с изпичането на готовия продукт. Достатъчно е да поставите необходими съставки във формата с незалепващо покритие, да затворите капака, да зададете програмата и устройството самò извършва всичко останало. Необходимото време е 3-4 часа, в зависимост от вида на хляба и начина на производство.

Евтина хлебопекарна – промоция

Цената варира в зависимост от размера и от обема на печените продукти, от броя на програмите и допълнителните функции.

Според големината на хляба:

 • от 500 до 1000 г;
 • от 750 до 1500 г. (повечето модели);

Този е един от основните критерии при избора. Различните модели могат да пекат от 450 до 1500 грама хляб наведнъж, като са включени няколко опции за обема, например с функция за едновременно печене на няколко малки хляба. Имайте предвид, че размерите на уреда се увеличават пропорционално на теглото на печените продукти. Максималното тегло е 1500 г.

Най-търсени са моделите, в които може да се пече хляб с тегло 680-900 г. Много популярен е Tefal PF610138 https://electron.bg/tefal-pf610138-p-329902.html

Моделът е с 16 автоматични програми. Позволява приготвяне на хляб с тегло 750, 1000 и 1500 г. Има три нива на изпичане, LCD дисплей, отложен старт, функция поддържане на температурата, индикатор за добавяне на съставки.

Според броя на бъркалките

Сред най-популярните хлебопекарни има модели с една или с две бъркалки. При достатъчно мощност дори една достатъчно широка и дълга бъркалка замесва качествено тесто с тегло до 800 г. Важно е да обърнете внимание дали тя е достатъчно широка и дълга, за да меси качествено.

Мнозина предпочитат вариантите с две бъркалки, тъй като месят по-равномерно и изпълват с повече въздух. Наличието на втора бъркалка е необходимо при по-голямо количество тесто и при печене на хляб с тегло до 1500 г.

Популярен е моделът Gorenje BM1200BK https://electron.bg/gorenje-bm1200bk-p-184450.html, който има 12 програми и мощност 800W. Позволява да приготвите хляб в два размера – 900 г. и 1200 г. Разполага с програма за набухване на тестото, за приготвяне на рецепти без глутен, две бъркалки, един свалящ се съд с незалепващо покритие. Има функция за поддържане на топлината и три степени на изпичане на хляба – светъл, средно запечен и тъмен.

Управлението се извършва с копчета. Има осветен контролен прозорец за наблюдение, LCD дисплей, един нагревателен реотан.

Според консумацията на ток

Хлебопекарните са с мощност от 500 до 1600W. Мощността показва максималната енергийна ефективност на устройството – колкото по-голяма е, толкова по-бързо е устройството (спестявате около час от времето) и толкова по-голямо количество може да меси.

При процеса на месене консумацията е около 100 Вт на час, докато при печене нагряващият елемент консумира 500 Вт на час. Грубо казано, при приготвянето на хляба се използват около 0,2-0,5 кВт/ч, което е около 1/5 от количеството енергия при печенето.

Малките модели консумират по малко ток – около 500W, големите – 1600W. За доброто изпичане на хляб със среден размер са достатъчни дори 500-700W. Отчетете факта, че консумацията на ток не е постоянна. В началото хлебопекарната бърка, спира и дава възможност на тестото да бухне, след това пече.

Моделите с мощност от 800 до 1200W са подходящи:

 • за семейство от 3-4 души;
 • за хляб от 800 до 1300 г;
 • за големи количества тесто;
 • за приготвяне само на тестени изделия;
 • за честа употреба;

Gorenje BM1400E https://electron.bg/gorenje-bm1400e-p-202346.html

е хлебопекарна с 12 програми и с мощност 815W. Има сензорно управление, LCD дисплей и осветен контролен прозорец за наблюдение. Тя е с два свалящи се съда и с две бъркалки. Разполага с програма за набухване на тестото, функция за поддържане на топлината, отложен старт. С Gorenje BM1400E е възможно да приготвите два хляба с тегло до 1400 г.

Мощните модели с капацитет 1500W са идеални в следните случаи:

 • за семейство от пет или повече души;
 • за големи количества тесто;
 • за хляб с голям размер;
 • ако често имате гости;
 • ако планирате да приготвяте конфитюри, кисело мляко;
 • ако бързане и не искате да чакате.

Според броя реотани

Реотаните са един или два. В първия случай тестото не се изпича добре отгоре и не образува златиста коричка. Затова за предпочитане са хлебопекарните с два реотана. Те присъстват при по-мощните модели, предназначени за по-голямо количество тесто.

Според видовете програми

Всички видове хлебопекарни имат от 3 до 19 програми, от които 3-4 са стандартнинаправили Вашия избо. Разликата между програмите се състои в специалната комбинация от технологични операции, тяхната продължителност и интензивност. Наличието на всяка програма, освен основната, зависи от модела на хлебопекарната. Колкото повече режими и допълнителни функции има уредът, толкова по-висока е цената му.

за приготвяне на хляб;

Най-често срещаната програма е основният („нормален“) режим за приготвяне на определен вид хляб. Белият и ръженият се изпичат за 3,5 – 4 часа. Използват се различни рецепти на базата на пшенично брашно и могат да се приготвят следните видове: пшеничен, ръжен, френски багети (франзели), без глутен, от пълнозърнесто брашно, сладък и други.

Варианти на програмата са:

 • бързо печене – отнема около 2 до 3 часа, вместо  4;
 • експресно – за около час.

Ако още не сте решили, запознайте се с характеристиките на Gorenje BM1600WG https://electron.bg/gorenje-bm1600wg-p-326853.html

С нея можете да направите три размера хляб с тегло от 1125 г. до 1600 г. Разполага с 16 запаметени програми, програма за автоматично набухване на тестото, функция за поддържане на топлината, отложен старт, без глутен. Функция за поддържане на топлината. Мощността ѝ е 850W.

за извършване на допълнителни функции;

 • тесто; с варианти за месене без мая (кнедли и макаронени изделия) и подготовка на тесто с мая за пайове и други тестени изделия.
 • печене;
 • кекс;
 • за сладка и конфитюри, но само в малки количества (до един литър);

Други допълнителни функции са:

 • отложен старт – програмира процеса на печене в удобно време;
 • поддържане на температурата (от 1 до 3 часа);
 • запазване на програмата в случай на прекъсване на захранването (от 5 до 60 минути);
 • дозатор – автоматично добавя сушени плодове, ядки, стафиди и т.н. по време на печенето.

ХлебопекарнаTefal PF240E https://electron.bg/tefal-pf240e-p-329889.html

е с 20 автоматични програми. С Tefal Pain & Délices ще приготвите не само перфектен домашен хляб, но и блатове за торта, пица, конфитюри, каши, зърнени закуски, кисело мляко и сирене котидж. Има три нива на изпичане и възможност за три размера хляб – 500, 750 и 1000 г. Разполага с индикатор за добавяне на съставки, аксесоари, LCD дисплей, отложен старт, функция поддържане на температурата и др.

Възможно ли е да се пести от хлебопекарните?

Разбира се, защото използването им е лесно, удобно, и изгодно. Едно средно голямо семейство (от 4-5 души) ще си възвърне вложените средства за около година.

Покупката за хлебопекарна е икономически изгодна. Не купувате хляб, а само продуктите за приготвянето му и използвате малко количество електроенергия за производството му. Освен това, с приготвянето на домашни продукти ще избегнете употребата на ненужни и дори вредни добавки. Това е огромно предимство за тези, които спазват диети, свързани със загуба на тегло или с профилактика и лечение на различни заболявания. И не на последно място по важност,  приготвените у дома хляб и сладкиши, са много по-вкусни от купените.

Ако искате да печете хляб у дома, не се колебайте! Инвестирайте в една от предложените Ви хлебопекарни, за да спестите време и пари!