Home Здраве и Диети Как да запазим енергията си

Как да запазим енергията си

Да бъдем енергични

Дори и да сте хипер организиран работник с безкрайни амбиции, вие няма да постигнете много, ако вашето тяло или ум се преуморят.

Представяме ви най-добрите 7 начина да се предпазите от преумора и стрес, и да запазите енергията си.

1. Следобедна дрямка.

Няма по-добро средство да се запазите енергичен от следобедната дрямка. Дори след работа, ако можете подремнете половин час, това ще ви се отрази много добре.

2. Преминете от големи към малки кофеинови дози

Изследванията показват, че е по-добре да пиете малки дози кофеинови напитки на няколко пъти през деня, от колкото да изпивате по една голяма чаша сутрин. Не става въпрос само за кафе, ами и за чай, дори и шоколад. Неколкократните малки дози влияят много по добре при напрегната мисловна дейност.

3. Яжте правилно.

Захарта и хлябът ви доставят бързичко енергия, но в резултат на това по късно през деня ще получите инсулинов срив. Калориите от многото месо няма да може да ги изгорите достатъчно бързо. Балансирането на храненето ви може да повлияе доста положително на настроението и енергията ви.

Например един добър обяд би бил зеленчуци и риба, а за следобедна закуска ябълка и сирене. Също така е добре по-тежките храни да ги ядете по-рано през деня.

4. Правете сутрешни упражнения.

Станете, закусете и направете някоя лицева опора или някое друго упражнение. Това ще ви подейства много ободряващо и зареждащо, не е нужно да се наливате с кафе, за да се събудите.

5. Излезте навън, дори да е облачно.

Дори да живеете в тези райони с перманентно сиво небе през две трети от годината, излизането на вън всеки ден може да ви снабди с витамин D, от което ще се почувствате по-добре и по-заредени.

Националният здравен институт препоръчва стоенето на слънце по 10-15 минути всеки ден, а ако стоите повече на слънце е добре да ползвате защитен крем.