Алкохолът и храната

584

Алкохолът понижава качеството на вашата диета. Испански изследователи изследвали над 12 000 възрастни между 18 и 64 години за техните хранителни и алкохолни навици.

Въпреки че пиенето на алкохол е асоциирано традиционно с добро здраве, изследователите показват, че това не е вярно, ако пиещите са нехайни. Изследването показва, че пиенето по време на хранене е свързано с недостатъчно приемане на здравословни храни, като плодове и зеленчуци и прекалена консумация на нездравословни протеини. Това показва изследване на университета Universidad Autonoma de Madrid.

В Испания алкохола се пие често по време на хранене, особено обят и вечеря. Това се отнася за повече възрастни в Испания и други средиземноморски страни в Европа. Хората, които пият твърд алкохол има вероятност да развият болест на черния дроб и много от тях имат предпочитания високо енергийните бързи храни и трансмазнини.

За съжаление, диета богата на трансмазнини може също да допринесе за увреждане на черния дроб.

Прекомерното пиене и нездравословната диета са двата доминиращи фактора, която допринасят за здравословните проблеми в развитите страни.

Вижте също: Топ 7 популярни коктейла

Пиенето на алкохол може да направи трудно поддържането на здравословна диета, което да доведе до неблагоприятни здравословни ефекти, отделно от самата консумация на алкохол.

Алкохолът индиректно допринася за редица хронични заболявания, като затлъстяване, диабет, сърдечно-съдови заболявания и рак.

Рискови фактори

Количеството поет алкохол – консумацията от 60-80 грама на ден за 20 години за мъже, или 20 грама на ден за жени значително увеличава риска от хепатит и фиброза от 7 % на 47%.

Начин на пиене – пиенето, когато не е част хранително меню, води до повишаване 2.7 пъти риска от алкохолна болест на черния дроб.

Пол – жените са два пъти по податливи алкохолни заболявания и може да ги развият в по-къси периоди и по-малки дози.

Генетични фактори – генетичните фактори предразполагат както към алкохолизъм така и като към алкохолни заболявания на черния дроб. Еднояйчните близнаци са по-предразположение да развият алкохолизъм и цироза на черния дроб от двуячните близнаци.

В природата има вещества, които имат разнообразни качества, а някои от тях са изключително полезни за човека. Клиноптилолитът е един от тях. Той е полезен за намаляване желанието за употреба на цигари, алкохол и наркотици. Също така неговата структура позволява да се абсорбират и да се изхвърлят отровите от организма.