Home Здраве и Диети Храни за Дълголетие

Храни за Дълголетие

Стройната фигура е важна, но по-ценно от здравето – няма. В сезонът на изобилието от страна на плодове и зеленчуци, няма да е трудно да се погрижим и за двете

Разбира се, на първо място в една здравословна диета, стоят плодовете и зеленчуците. Има няколко от тях, които са задължителни, ако искате младежки вид и добра памет, която за съжаление бързо отслабва с годините.

1.Спанак и други листни зеленчуци.
Те са полезни за целия организъм и са едни от малкото зеленчуци, които предпазват очите от вредното действие на ултравиолетовите лъчи, благодарение на растителните пигменти лутеин и зеаксантин, които съдържат. Имат и голямо количество калий и поддържат здравината на костите.

2. Зърнени храни – кафяв ориз, пълнозърнест хляб, пшеница, овес или други житни растения.
Помагат за поддържането на стройна фигура и играят много важна роля при контрола над апетита. Пазят организма от диабет, сърдечно-съдови заболявания, рак на дебелото черво, високо кръвно налягане. Помагат за усвояването на други полезни хранителни вещества.

3. Калцият, калият, фосфорът и други минерали
Тези вещества лесно можете да си набавите от млечните продукти. Ако са и с ниска масленост, ще се грижите едновременно за здравето, фигурата и дълголетието си. Според ново проучване, тези минерали и особено калцият, не могат да предпазят костите и зъбите, ако в организма има недостиг на протеини. Друга причина да консумираме мляко всеки ден е, че една четвърт чаша на ден намалява с 60% риска от проблеми с венците и 50% със зъбите, според ново японско проучване.

4. Протеини
Важни са за всяка възраст, но са от особено голямо значение след 40 години, когато мускулната маса започва да отслабва с около 1% годишно. Те увеличават възможността организма да се пребори с болести и травми. Затова е важно да включваме в менюто си редовно повече пилешко и пуешко месо (основно филе), агнешко, боб, яйца и морски дарове.

5. Храни, богати на Мастни киселини Омега 3.
Най-добрият вариант са рибата тон, сьомгата и някои ядки, като орехите например. Освен десетките ползи от тях, за които всички знаем, според нови проучвания, тези киселини въздействат на част от мозъка, която отговаря за настроението ни. Карат ни да се чувстваме по-здрави,  жизнени и млади.

6. Боровинки
Отдавна е известна способността на боровинките да поддържат потенциала на паметта, а и антиоксидантните им свойства, с помощта на които унищожават свободните радикали и предпазват от възпаления и сериозни заболявания като Алцхаймер, рак, диабет, артрит, остеопороза. Редица нови данни сочат, че боровинките възпрепятстват появата на бръчки, кожата изглежда млада и гладка. Голямото количество Витамин С, което съдържат предпазва кожата от вредните вещества, които я състаряват.

7. Червено вино
Напитките също не трябва да бъдат подценявани. Червеното вино отново води класацията. Освен всичките му положителни за здравето въздействия, известни до сега, се появяват и нови данни, според които, мощният антиоксидант ресвератрол, който се съдържа във виното, не помага само за борбата с различни заболявания. Резултатите от изследване, направено с животни, показват, че това вещество намалява загиването на клетки от мускулната тъкан и сърдечно-съдовата система, което можа да се окаже сериозна възможност за забавяне на процеса стареене. Разбира се, не трябва да прекалявате. Повече от половин или една чаша на ден може да бъде опасна за вашето здраве.