Home Бизнес Учените определиха най-доброто време за сън

Учените определиха най-доброто време за сън

колко време и кога спите

Всички знаем колко е важно времето, което отделяме за сън. Нормата е около 7-8 часа дневно за възрастен човек, като варира в съответствие с индивидуалните особености.

Но освен продължителността на сън, има и други фактори, които влияят върху неговото качество. И един от тях е времето, в което заспиваме и се събуждаме.

И така, нека видим какво са открили учените по този въпрос.

Спането в продължение на 8 часа няма да има положителен ефект, ако непрекъснато правите тази грешка, за която ще говорим сега.

Учените са стигнали до извода, че количеството получена енергия и сила директно зависи от това в колко часа лягате и в колко часа ставате.

Кога заспивате ?

Наскоро австралийски изследователи са направили оценка на навиците на сън на 2200 деца, избрани на случаен принцип. Те са били на възраст между 9 и 16 години, разделени на четири групи:

  1. лягащи рано / ставащи рано
  2. лягащи рано / ставащи късно
  3. лягащи късно / ставащи рано
  4. лягащи късно / ставащи късно

След като са анализирали резултатите, учените отново потвърдили, че времето за сън е от съществено значение за здравето.

Децата, които остават до късно и се събуждат късно, прекарват 48 минути повече на ден на телефони и компютри и 27 минути по-малко за физическа активност от тези, които си лягат рано и се събуждат рано, въпреки че времето им за сън е почти същото.

Представете си, че днес ще заспите в полунощ и ще се събудите в 10 сутринта. Как бихте се почувствали? Слаби и изтощени?

Сега си представете, че лягате в 20:00 и се събуждате в 6 сутринта. Как бихте се почувствали тогава? Най-вероятно по-енергични, с по-ясен и гъвкав ум, по-свежи.

И в двата случая сънят е продължил 10 часа, но разликата в това как се чувствате е много голяма.

Времето за сън може да бъде свързано с вашия циркаден часовник и може лесно да се променя, за да се постигне дълбок, лек и спокоен сън.