Фитнес ластици за домашни тренировки в условията на пандемия

930
фитнес ластици

Днес целият свят се намира в трудна ситуация във връзка с пандемията от COVID-19, а денонощното стоене у дома кара много хора да се чудят по какъв начин да се поддържат в добра форма, без да напускат домовете си.

Фитнес индустрията обаче отдавна е намерила отговор на този въпрос.

Фитнес ластиците – леснодостъпно и ефективно средство за домашни тренировки в условията на пандемия

Съвременният фитнес ластик (виж на 4Fitness Shop) представлява много полезно спортно оборудване, с чиято помощ можете да тренирате цялото тяло. Също така, с него можете да засилите ефекта от тренировките с други уреди, защото ластиците ви карат да положите допълнителни усилия, за да преодолеете съпротивата им.

Моделите се различават по своята плътност, като колкото по-твърд е модела, толкова повече съответният фитнес ластик увеличава напрежението и прави тренировката по-интензивна. За по-добра ориентация производителите следват следната логика при оцветяването им – най-леките ластици идват в светли цветове, а тези, които са подходящи за силови тренировки са оцветени в тъмни.

Предназначение

По-меките фитнес ластици са подходящи предимно за начинаещите и за дамите, които предпочитат по-скоро да поддържат добрата си фигура и нямат претенции за повишаване растежа на мускулите.

Твърдите модели от своя страна са удобен аксесоар за анаеробни тренировки за мъжете, които са свикнали на сериозни физически натоварвания.

Предимства

В сравнение с другите фитнес уреди, например гири и щанги, фитнес ластиците са по-безопасни, разбира се, ако се спазва правилната техника на работа, а струват далеч по-евтино.

Те се използват както за самостоятелни тренировки, така и като средство за допълнително натоварване при работа с различни уреди.

 Материали на изработка

Повечето фитнес ленти са изработени от латекс, но все пак не всички притежават едно и също качество. Латексът, от който са произведени ластиците, обикновено се произвежда в Китай, Тайланд или Малайзия. Много добри отзиви има най-вече за ластиците от малайзийски латекс – както по отношение на еластичност и здравина, така и заради това, че те не губят формата си дори и при много големи натоварвания.

Средно, по време на тренировка, стандартният фитнес ластик се разтяга до около 3 пъти, но някои модели са в състояние издържат и опъване до 5 пъти от размера си, като без проблеми възвръщат първоначалната си форма, без да губят еластичността си.

Как да тренираме с фитнес ластик?

Тренировката при начинаещите не трябва да надвишава 40 минути, но оптималното времетраене зависи преди всичко от самото физическо натоварване, което искате да постигнете. При подготвените спортисти тренировките са почти два пъти по-дълги.

Ето и препоръчителното времетраене на различните видове фитнес тренировки:

  • Разгряване – около 7-10 минути
  • Кардио тренировки от 7до 10 сложни упражнения следва да отнемат около 20 минути
  • Силови упражнения само с фитнес лента – до 15 минути
  • Упражнения за разтягане – 5 минути

И накрая да разгледаме няколко важни правила, които да спазвате при домашни тренировки в условията на пандемия от Ковид 19:

  • Пийте много вода
  • Дори и най-сложните програми няма да помогнат за добрата фигура, ако системно преяждате или ядете твърде калорични храни. Заложете на по-простички и здравословни храни, намалете приема на въглехидрати и наблегнете на протеините. Разделете менюто си на малки порции, които да приемате по 4-5 дневно на всеки 2,5-3 часа.
  • Изгответе тренировъчен план за всеки ден
  • Не забравяйте за качествения сън

Можете и сами да си съставите комплекса от упражнения с фитнес ластик, като се ръководите от нивото си и моментното състояние на тялото или мускулната група, която искате да развивате.

Източник: https://shop.4fitness.bg/