Home За дома Покупка на къща – какво да имаме предвид

Покупка на къща – какво да имаме предвид

какво да гледаме при купуване на къща

Ако търсите да купите първия си дом, трябва да обмислите доста неща. Лесно може да прпоуснете нещо важно, затова е добре да следвате определен план. Някои от по-ключовите неща, на които следва да обърнете внимание са: местоположение, цена, удобства, дали нуждите ви ще се променят, състояние на пазара, както и въпросът дали имотът да бъде нов, обновен или неремонтиран.

Местоположение

Близостта на къщата до нещата, които са важна част от живота ви е от първостепенно значение – вашата работа, приятели, семейство и местата, които посещавате редовно.

Цената

Основният фактор, от който зависи колко хубаво жилище може да си купите. Ако можете да си го позволите днес, е доста вероятно да можете да си го позволите и след време, тъй като доходите ви ще бъдат по-високи.

Най-добрият начин да определите това, което можете да си позволите, е да се консултирате с вашата банка. В същото време, може да получите още едно мнение от брокер, който ще ви каже как вървят цените и изобщо има ли нещо подходящо за вас.

Удобства

Става въпрос за удобства, които предлага самия квартал. В тях включваме: транспорт, магазини, училища и болнични заведения.

За тези, които работят извън дома си, близостта до надежден транспорт е важно. Ако живеете в голям град, близостта до спирки на градския транспорт е нещо, което трябва да имате предвид. Ако разполагате със собствен автомобил, общественият транспорт в повечето случаи е без значение, но пък разходите ви за гориво ще бъдат доста големи, ако работата ви е прекалено далеко.

Вече в почти всеки квартал има достатъчно магазини и хипермаркети, но все пак трябва да го имате предвид. Някои от тях може да са прекалено скъпи или продуктите да не са с желаното от вас качество.

Ако вече имате деца или планирате да имате семейство, близостта до хубави училища, е много важно. Не искате децата ви да пътуват с часове всеки ден.

Променящи се нужди

Ако сте намерили идеалното място и не си представяте да се местите в скоро време, помислете какво може да се промени в живота ви.

Има ли възможност къщата да се разшири? Има ли достатъчно парко места в района?

Ако планирате деца, достатъчно голямо ли е жилището, ще има ли къде да играят на спокойствие. Това са само част от въпросите, които трябва да си зададете.

Нова или стара къща

Почти винаги новото е по-хубаво, но всичко се свежда до вашият бюджет и вкус, както и отношението ви към ремонтите. Ако финансите ви го позволяват, със сигурност ще си намерите нов имот в хубав квартал и с желаните удобства. Ремонтираната къща също е нелош вариант, защото цялата работа е вече свършена и за вас остава просто да се нанесете.

Това обаче не означава, че в цената няма да бъдат включени разходите за подобрения. Не винаги къща, който се нуждае от ремонт, означава нещо лошо.

Първо – може да добавите стойност, по-голяма от извършените разходи, т.е. това ще се превърне в една печеливша инвестиция, особено ако вие участвате в ремонтните дейности. От друга страна, ще имате възможността да превърнете къщата в дом, със собствен стил и по ваш вкус.