Покупка на къща – какво да имаме предвид

928
какво да гледаме при купуване на къща

Ако търсите да купите първия си дом, трябва да обмислите доста неща. Лесно може да прпоуснете нещо важно, затова е добре да следвате определен план. Някои от по-ключовите неща, на които следва да обърнете внимание са: местоположение, цена, удобства, дали нуждите ви ще се променят, състояние на пазара, както и въпросът дали имотът да бъде нов, обновен или неремонтиран.

Местоположение

Близостта на къщата до нещата, които са важна част от живота ви е от първостепенно значение – вашата работа, приятели, семейство и местата, които посещавате редовно.

Цената

Основният фактор, от който зависи колко хубаво жилище може да си купите. Ако можете да си го позволите днес, е доста вероятно да можете да си го позволите и след време, тъй като доходите ви ще бъдат по-високи.

Най-добрият начин да определите това, което можете да си позволите, е да се консултирате с вашата банка. В същото време, може да получите още едно мнение от брокер, който ще ви каже как вървят цените и изобщо има ли нещо подходящо за вас.

Удобства

Става въпрос за удобства, които предлага самия квартал. В тях включваме: транспорт, магазини, училища и болнични заведения.

За тези, които работят извън дома си, близостта до надежден транспорт е важно. Ако живеете в голям град, близостта до спирки на градския транспорт е нещо, което трябва да имате предвид. Ако разполагате със собствен автомобил, общественият транспорт в повечето случаи е без значение, но пък разходите ви за гориво ще бъдат доста големи, ако работата ви е прекалено далеко.

Вече в почти всеки квартал има достатъчно магазини и хипермаркети, но все пак трябва да го имате предвид. Някои от тях може да са прекалено скъпи или продуктите да не са с желаното от вас качество.

Ако вече имате деца или планирате да имате семейство, близостта до хубави училища, е много важно. Не искате децата ви да пътуват с часове всеки ден.

Променящи се нужди

Ако сте намерили идеалното място и не си представяте да се местите в скоро време, помислете какво може да се промени в живота ви.

Има ли възможност къщата да се разшири? Има ли достатъчно парко места в района?

Ако планирате деца, достатъчно голямо ли е жилището, ще има ли къде да играят на спокойствие. Това са само част от въпросите, които трябва да си зададете.

Нова или стара къща

Почти винаги новото е по-хубаво, но всичко се свежда до вашият бюджет и вкус, както и отношението ви към ремонтите. Ако финансите ви го позволяват, със сигурност ще си намерите нов имот в хубав квартал и с желаните удобства. Ремонтираната къща също е нелош вариант, защото цялата работа е вече свършена и за вас остава просто да се нанесете.

Това обаче не означава, че в цената няма да бъдат включени разходите за подобрения. Не винаги къща, който се нуждае от ремонт, означава нещо лошо.

Първо – може да добавите стойност, по-голяма от извършените разходи, т.е. това ще се превърне в една печеливша инвестиция, особено ако вие участвате в ремонтните дейности. От друга страна, ще имате възможността да превърнете къщата в дом, със собствен стил и по ваш вкус.