Home Авто Жило за скорости – същност и приложение

Жило за скорости – същност и приложение

скорости

В днешната статия решихме да се обърнем към шофьорите и любителите на автомобилите и високите скорости. Всеки водач знае колко изключително важно е да бъде запознат с най-основните автомобилни компоненти, както и с техните функции и специфики, за да си осигури максимално оптимално движение и шофиране.

И докато някои основни познания включват проверка на маслото, спирачната течност и цялостната изправност на двигателя и резервоара, то има още някои части, които изискват щателна проверка и честа диагностика, за да си осигурим безпроблемно и безаварийно пътуване. Такива именно са жилата – познаваме доста разновидности, разпределени в три основни категории. Автомобилите са снабдени с жило за съединител, жило за скорости, жило за газ, за преден капак и багажник, за седалки и прозорци, за оборотомер и километраж, както и още множество разновидности.

Днес ще се спрем на жило за скорости – какво представлява този компонент и защо е толкова важен? Редно е да упоменем категорично, че посредством жило за скорости се осъществява безпроблемното шофиране в аспекта на неговото приложение. Жилото за скорости представлява твърдо жило с функция да дърпа и бута. Направено е от метална оплетка и е предпазено от гумено уплътнение – по този начин се намаля интеракцията на жилото с обкръжаващите го елементи и се противодейства на ефекта на триене и износване.

В същността си всяко жило за скорости служи като свръзката между скоростния лост и трансмисията на автомобила. С негова помощ водачът движи лоста и сменя предавките. Всички автомобили са оборудвани с жило за скорости, независимо от вида на скоростната кутия. Най-често автоматичните такива са снабдени с едно жило, докато ръчните – с две, които позволяват движението на лоста както вертикално, така и хоризонтално.

Излишно е да казваме, че повреда, отхлабване или скъсване на жило за скорости ще резултира в невъзможност скоростния лост да се движи и, оттам, водачът да сменя предавките, когато движението и пътуването налагат това. Сам по себе си, този факт предполага множество неприятности и повишава неимоверно риска от възникване на катастрофи. Честата профилактика и смазване на жилото за скорости значително ще удължат живота му, противодействайки на корозията. Именно нея определяме като основна причина за това повечето жила за скорости да се скъсват.

Доверете се на професионалисти и хора с опит, ако изпитвате съмнения, че вашето жило за скорости https://mikrondocev.com/portfolio-view/жило-за-скорости/ е в неизправно състояние и би изисквало ремонт или подмяна. Важно е да се доверите на автомонтьори, поради спецификата на изпълняваните от жилото функции. Не се наемайте сами да отстранявате каквито и да е било неизправности.