Защо пушим?

1239

От многото причини, поради които хората пушат тютюн, ще изложим седемте най-разпространени. Причини поради, които хората искат да пушат или им се налага да пушат.

1. Легални и на Разположение “Come to Marlboro Country.” (Marlboro) Това е и първата причина. Навсякъде и по всяко време може да си купите или намерите цигари. Те са законни, ако сте навършили 18 години. Тогава защо да не пушим? Няма законен орган, който да ви забранява тютюнопушенето, и който да арестува пушачите.

2. Идентичност и Принадлежност “It’s a woman thing.” (Virginia Slims) Какво кара всеки един да изпуши първите си цигари? Може би нещо въображаемо и желано? Предизвикано от мнението на връстниците и в голяма степен от маркетинговите умения на производителите на цигари. Ето ви един пример: Когато компанията в която искате да бъдете е от пушачи, неусетно и вие посягате към цигарите, за да се харесате на другите. С пропушването вие ставате част от групата. Ето я и новата ви идентичност на Готин и Печен в очите на другите. По-важният въпрос, който хората не си задават е: Защо въобще някой на Земята предпочита да изглежда Готин, пред нещо много по-важно като своето здраве.

3. Удоволствие “Reward Yourself – with the pleasure of …” (Pall Mall) Пушенето си е удоволствие. Всеки който е пушил знае това. То ако изживяването беше болезнено, никой нямаше да пуши тютюн. Дори удоволствието е двойно, защото освен наслада, пушачите получават успокоение, дори акта на пушене може да се разглежда като вид само-награждаване: „Свърших работата, сега да дръпна и една цигарка”

4. Навик и Власт “You are So Smart to Smoke Parliaments” (Parliaments) Пушенето вече е станало роля, с много повторения и постановки. То е станало важна част от живота на пушача. Така че, ако попитате пушача, ЗАЩО ? Отговорите биха били подобни на тези: Винаги съм пушил. Хората очакват от мен да пуша. Силата на моят чар е, в това че пуша. Притежавам цялата тази енергия около пушенето и по добре да я използвам. Животът ми няма да е същият без цигарите. И какво следва: Извинение след извинение и самозаблуждение за това, колко незначителни бихме били без цигарите.

5. Болка и Пристрастяване “They Satisfy!” (Chesterfield) Болката в гърдите и силното желание не изчезват, докато не вкарате в организма си поредната доза никотин. Пристрастяването е една от основните причини, пушачите да продължават да се тровят.

6. Страх “She’s gone to Capri and she’s not coming back” (Capri) Спорът да бъде ли забранено пушенето – Това е емоционалната страна на пристрастяването-поражда страхът от това да се загубят привилегиите, които тютюнопушенето дава на пушачите. Това кара пушачите да мислят по следният начин: „ Това са си моите цигари и ще си пуша колкото, когато и където поискам. Няма да се дам без бой!”

7. Функционалност и Способност “PROVED less irritating to the smokers’ nose and throat.” (Phillip Morris) Щом мога да пуша, значи ще пуша! Пушачите с ефизема ще продължат да си пушат. Пушачът продължава да пуши, въпреки тежката кашлица и многото храчки сутрин. Докато пушачът може да диша през устата или през дупката в гърлото си, ще продължава да пуши. Това е и последната причина, поради която някой пуши. Щом все още го може, значи няма проблем.