Защо гумите за агро машини трябва да са качествени

262

Гумите са единствената физическа връзка на агро машините с почвата и от тяхното качество зависи производителността на техниката, както и нейния разход на гориво. Защо качеството е от значение и какво въздействие оказват? Какви са съветите на експертите при избора и кои са надеждните марки?

гуми за агро машини

Какви са ползите от качествените гуми за агро машини

Много често се пести от разхода за качествени гуми, залагайки на фалшификати и реплики с по-ниска стойност. Това е голям минус, тъй като устойчивостта на селскостопанската или индустриална техника върху меката рохкава почва е нестабилна, с което се намалява общата производителност на агро машините. Управлението също е влошено – наблюдава се бързо износване на използвания прикачен инвентар и необходимост от ремонти. Подобни продукти се износват по-бързо и се налага тяхната честа смяна, което в дългосрочен план не е изгодно.

Качествените решения оказват по-малко натиск върху почвата, което действа благоприятно върху посевите и спестява описаните по-горе допълнителни проблеми и средства за влагане. Подобрява се стабилността на агро машините и сцеплението. При правилна експлоатация гуми от този тип могат да издържат два или повече сезона, което е добър показател.

Кои са основните фактори при правилния избор

За избора на необходимите гуми за агро машини под внимание се вземат следните особености:

  • тип на почвата – с правилно избрания протектор спрямо състоянието на почвата, ефективността на работата се повишава;
  • съответствие със спецификациите – трябва да се внимава за модела и типа на съответната техника;
  • мощност и товароносимост – трябва да са съобразени с вида на транспорта. Ако това не се спази правилно, повредите са неизбежни;
  • съпротивление – използването на по-широки колела на задвижващата част ще предотврати поднасяне.

Какви допълнителни съвети дават експертите

Винаги проучвайте препоръките на производителя на съответното оборудване и се придържайте към посочените важни показатели, като размери, широчина, височина и диаметър. Тесните модели са предпочитани при необходимост от преминаване през редовете, без повреждане на реколтата. Широките с голям грайфер се използват за подобряване на устойчивостта на техниката, за осигуряване на по-добро сцепление с повърхността и повишен комфорт в кабината.

За получаването на качествени продукти и отлични цени, експертите препоръчват използването на доказаните марки в областта: Michelin, Kleber, Taurus, BKT, Ceat и GTK. Съветите са още за насочване към специализираните търговци, където вероятността за наличие на фалшиви копия е изключена.