Защо е необходима поддържаща мрежа за краставици?

Краставицата е увивно растение, което се нуждае от много голямо пространство. Тя обича да се „катери”, поради което трябва да поддържате растежа й под контрол. Растението се нуждае от сигурна опора, без която трудно ще расте и ще се развива.

143
мрежа за краставици(1)

Най-сигурният начин да гарантирате правилния растеж на краставиците е да използвате поддържаща мрежа, каквато може да намерите във всеки добър онлайн магазин за мрежи. Тя е здрава опора, която не само подпомага растенията, но и намалява риска от гниене на почвата.

Ако сте начинаещи фермери, но имате желание за собствено производство краставици, вижте защо е наложително да използвате поддържаща мрежа за краставици:

 • Краставиците се нуждаят от стабилна опора

Отглеждането на краставици не е трудно, ако използвате поддържаща мрежа. Тя защитава растението от крив растеж, намалява риска от гниене и помага на краставиците да растат в правилната посока. То се увива около мрежата на височина и широчина, което намалява и нуждата от голямо пространство. Имайте предвид че „пипалата” на краставицата могат да се захванат за всичко наоколо.

Мрежата за краставици контролира целия процес на растеж и ви улеснява в отглеждането, дори да нямате голям опит. Когато растението натежи, то лесно може да се прекърши, ако не го държи здрава опора. Най-лесният начин да защитите краставиците е да използвате поддържаща мрежа.

 • Мрежите за краставици за устойчиви и безопасни

Мрежата за краставици е изработена от издръжлив и устойчив материал, който може да устои на тежки условия на работа при всякакви атмосферни условия. Мрежата е достатъчно здрава, за да издържи на тежестта на растенията, включително когато е изложена на пряка слънчева светлина за продължителни периоди от време, вятър и дъжд.

 • Лесно инсталиране

Просто увийте мрежата около всяка стабилна конструкция или рамка за хоризонтален и вертикален растеж. Можете да я използвате и без специална конструкция и също така на големи площи при различни условия на терена – в оранжерии, или на открито.

 • Безопасност и екологичност

Мрежата е напълно безопасна за вашите растения. Тя е нетоксична и без мирис. Няма остри ръбове. Просто я закрепете добре и с удоволствие и лекота отглеждайте растенията си.

Освен това мрежата създава ред в градината ви, което ви улеснява и в откриването на вредители по растенията. Това намалява използването на препарати.

 • Широк обхват на приложение

Мрежите за краставици са подходящи за различни техники на засаждане, независимо дали са вертикални или хоризонтални. Те могат да се използват и за плодове, цветя и дори билки.

Използвайте поддържаща мрежа за краставици, за да:

 • Намалите загубата на плодове заради заболявания на почвата
 • Намалите броя на изкривените плодове
 • Уеднаквите цвета на краставиците
 • Улесните прибирането на реколтата
 • Намалите необходимото пространство за отглеждане
 • Контролите вредителите, като ги държите далеч от растенията
 • Подобрите производителността на растенията и качеството на плодовете
 • Поливате по-лесно и предпазвате листата от гниене и гъбични заболявания.

Така че ако искате по-богата реколта, по-едри и чисти краставици, по-малко деформирани плодове и повече място за другите ви растения, се подсигурете с поддържаща мрежа. Използвайте я в градината, в оранжерията, на открито и закрито. Дори не е нужно да инсталирате нова мрежа всяка година. Тя е достатъчно устойчива, за да издържи няколко сезона.