Защо е добре да полираме часовника си и как да го правим правилно ?

1453
полиране на часовник

Възможно ли е самостоятелно да възстановите външния вид на часовника.

Първо, за външния вид на часовника. Производителите на маркови часовници използват висококачествена неръждаема стомана за своите продукти. Леките и издръжливи титанови сплави се използват в премиум моделите.

Часовниците на елитни марки като моделите в Timedix, изработени в златен корпус, имат специален шик. От тези материали само стоманата има най-голяма здравина и устойчивост на външни влияния.

Ръчният часовник, с корпус, изработен от стомана с прахово покритие, запазва оригиналната си повърхност за дълго време. Титановите сплави, въпреки силата си, са твърде меки, така че нежеланите драскотини и дори вдлъбнатини се появяват по-бързо. Повърхността на златните корпуси бързо става мътна и покрита с мрежа от малки драскотини.

Можете сами да отстраните тези проблеми, като просто почистите и полирате продукта. Просто трябва да сте търпеливи и да разполагате с необходимите материали, които да ви помогнат да полирате любимия си хронометър.

Полиране на часовника

Независимо от качеството на метала и стъклото, от които е направен часовникът, колкото и да е ужасно на пръв поглед изглеждат драскотини и ожулвания, такива дефекти могат да се отстранят. Преди да полирате часовника си, обърнете внимание, ако корпусът има защитно покритие, прах или матова повърхност и повредата е достатъчно дълбока и не сте уверени в способностите си, тогава е по-добре да потърсите помощ от сервиз за часовници. Опитите за самостоятелно отстраняване на дефекти, шлифоването им, могат напълно да съсипят продукта.

Какви инструменти трябва да използвате

Ще ви трябва следните инструменти:

 • полировъчен плат, специален;
 • филц без мъх – основа за почистващата паста;
 • пила за нокти с абразивно покритие или шкурка;
 • четка от фибростъкло;
 • машината за шлайфане значително ще ускори процеса.
 • гумени ръкавици.

Продукти за полиране

В допълнение към инструментите ще ви трябват консумативи за ефективно премахване на драскотини, чипове и вдлъбнатини на вашия часовник. Най-често срещаните и достъпни средства за защита са:

 • диамантена паста или GOI;
 • паста за зъби, за предпочитане прах или креда;
 • специални пасти за полиране на часовници;
 • почистващ препарат за метални повърхности;
 • минерално масло.

След като инструментите са подготвени и се събират материали, можете да започнете работа.

Полиране на корпуса

 • Работата по актуализирането на външния вид на повърхността на часовника у дома не е трудна, но има едно условие, трябва да вземете под внимание вида на материала, от който е направен часовникът. Припомняме характеристиките на металите, облечете ръкавици и започнете полиране.
 • На първо място, почистваме повърхността на часовника от прах и мръсотия.
 • За да върнем естествения блясък на златния корпус и да премахнем плака, използваме доказан продукт – амоняк. С разтвор на амоняк, чаена лъжичка в чаша вода, навлажнете салфетка и обработете повърхността.
 • След изсушаване полирайте с филц. За отстраняване на драскотини от злато е подходящ прах за зъби или смляна креда, който се нанася върху филцова тъкан и се полира с внимателни, кръгови движения, локализирани на мястото на драскотината.

Стоманеният корпус може да бъде напълно обработен с GOI паста. Нанася се върху филца, добавят се няколко капки минерално масло и започвате леко да полирате. Маслото ще омекоти абразивното действие на пастата. Повтаряме процеса, докато се получи желаното качество.

За елиминиране на леки удари се използва основно специална полираща кърпа. Проблемните зони се търкат с тъмната страна, светлата страна – за блясък.

Полиране на стъклото

Основният недостатък на стъклата за ръчни часовници е помътняването. Възниква в резултат на постоянен контакт с връхни дрехи и представлява мрежа от микро драскотини. Елиминирането на този дефект, както в случая, зависи от материала на стълото:

 • акрил (пластмаса);
 • минерално стъкло;
 • сапфир с антиглар.

Стъклото от акрил се полира с парче филц, покрито с полираща паста или креда, разредена с малко количество минерално масло. Дълбоките драскотини първо се шлифоват с шкурка p500-p2500 и след това се полират.

Има няколко начина за премахване на драскотини от повърхността на минералното стъкло, най-често срещаните са:

 1. Първо шлифоване от p500 до p2500, след това завършване с диамантена паста с постепенен преход от груба към фина.
 2. Шлайфане с помощта на дремел и диамантена паста със зърно 5-2,5 и завършване с шлифовъчна кърпа.

Последователността на операциите, извършвани по време на полиране на стъкло:

 1. Извадете стъклото от часовника, почистете повърхността от замърсявания с помощта на микрофибър.
 2. Поставете върху равна повърхност и започнете да шлифовате с внимателни, кръгови движения, опитвайки се да поддържате същия натиск върху цялата площ. В процеса на шлифоване не забравяйте да намокрите повърхността с минерално масло. Продължаваме операцията, докато драскотините изчезнат и повърхността стане матова.
 3. Нанесете специална паста върху стъклото и я полирайте, за да постигнете перфектна прозрачност.
 4. Почистете стъклото от останалата паста и поставете в корпуса.

Още информация за почистване и полиране, прочетете в https://timedix.bg/blog/kak-se-polira-i-pochistva-chasovnik/ и ще имате идеален на вид часовник.