Вредата от цигарите!

627
вредата от цигарите

Наясно сте колко токсични съединения има в тютюневия дим. Тази информация е общодостъпна и аз няма да направя революционно откритие. Няма да се спирам на всички от вредните вещества в цигарите, а само на най-познатите, но и най-опасните за здравето ви. Такива са никотинът, въглеродния оксид, катраните.

Никотинът е вид наркотик (стимулант) със силно изразено седативно действие върху нервната система. Само секунди след вдишване, никотиновата молекула достига до мозъка. Счита се, че никотинът в малки дози действа стимулиращо и възбуждащо на нервната система, въпреки възприетото схващане, че цигарите успокояват и борят стреса.

Никотинът повишава кръвното налягане и пулса, стеснява кръвоносните съдове, причинява тромбози, състарява кожата и има още много други вредни ефекти върху организма.

Въглеродният оксид (СО) е токсичен газ, който се получава при изгарянето на тютюна. Той навлиза в белите дробове и от там се поема от червените кръвни клетки. Свързва се много по-здраво с хемоглобина, отколкото въглеродния диоксид (около 240 пъти по-силно!). Така вместо да пренася кислород, хемоглобинът разнася из кръвта напълно ненужният въглероден оксид. Често се случва въглеродния оксид да се свърже със сърдечния хемоглобин и тогава настъпва така наречената исхемична болест на сърцето.

От действието на въглеродния оксид се затруднява изключително много дишането, настъпва хронична умора, световъртеж, главоболие, забавя се клетъчния метаболизъм на еритроцитите, а от там и на всички кислородозависими клетки. Не на последно място този вреден газ инциира образуването на свободни радикали, които са главните виновници за стареенето.

Катраните се съдържат в цигарения дим и за съжаление вредят не само на пушачите, но и на непушещите. Катраните полепват по белодробните клетки и намаляват активната повърхност, абсорбираща кислорода до 70%. Те са причина за повишено кръвно налягане, белодробни възпаления и натоварване на сърцето.