Високо-протеинова Диета

636

Високо-протеиновата диета е една много ефикасна диета. Освен че топите бързо мазнините, вие запазвате мускулната си маса непроменена. При тази диета приемът на въглехидрати трябва да е минимален. Високо-протеиновите диети имат много противници, но техните аргументи се оказват напълно безпочвени, без подкрепата на научни доказателства.

При направено проучване, 2 групи жени с наднормено тегло са поставени на 2-та типа диета: Високо-въглехидратна и Високо-протеинова. И при двете диети общият прием на калории е равен, като на жените от високо-въглехидратната диета 55% от храните са въглехидрати, а на тези от високо-протеиновата диета въглехидратите съставят 40% от менюто. И при двете диети приемът на мазнини е изравнен.

Какъв е бил резултата? Всъщност разликата в свалените килограми при двете диети бил почти равен. Но което е по-важното, след диетата жените които били подложени на високо-въглехидратната диета по-бързо започнали да възвръщат килограмите си. Причината е че тази група жени имали по-ниски нива на глюкоза в кръвта си, което съответно ги карало да изпитват по-силно чувство на глад, което пък от своя страна подвеждало хората да си похапват повечко, след приключването на диетата.

При групата, която била подложена на високо-протеиновата диета, този проблем с ниските нива на кръвна глюкоза не се наблюдавал и хората не изпитвали толкова силно чувство на глад.

Така че ако трябва да избирате, по-добре се ориентирайте към високо-протеиновите диети, с по-малък прием на въглехидрати. Но имайте в предвид, че въглехидрати трябва да се приемат от организма, иначе ще страдате от липса на енергия и отпадналост.