Важните лаптоп параметри

1446

Ако си избирате нов лаптоп или десктоп компютър не е трудно да се заблудите от мощността на процесора и RAM-та. Но стига да избирате съвременен процесор, ще видите, че размера на оперативната памет или твърдия диск биха имали по-сериозен ефект над производителността на компютъра, отколкото малки разлики в мощността на процесора.

Параметри, които не са от значение

Незначителни разлики в мощността на процесора: процесор на 2,6 GHz е по-бърз от такъв на 1,2 гигахерца, но няма нужда да плащате допълнително за малки подобрения в честотата. Няма да почувствате разликата между 2,3 GHz Core i5 и 2,5 GHz Core i5, така че не е нужно да плащате сто лева отгоре за незабележим ефект.

Бързината на RAM паметта: И в този случай – колкото по-бързо, толкова по-бързо, но няма да забележите разлика между 1066 и 1333 MHz.

Скорост на запис на DVD/Blu-ray: Дори в случай че сте един от малкото останали хора, които продължават да си съхраняват данните на дискове, ще ви е трудно да намерите записвачка, която дава значимо по-бързо записване. Щом записвате диск, винаги ще се наложи да почакате известно време, без разлика дали е 6х или 10х.
Параметри, които понякога имат значение

Графична памет: Ако желаете само да погледате HD клип онлайн или да си пускате филми от DVD-то, или харда, няма нужда да се засилвате към силните външни графични карти. Вградените модерни чипове на AMD и Intel са достатъчни за ежедневна мултимедийна употреба.

Положението е различно при геймърите. По-мощната графична карта с един гигабайт заделена памет, в този случай има голямо предимство пред тези с 256 или 512 MB.

Високите характеристики на картите са нужни предимно за сложни графики на дисплеи с голяма разделителна способност. По-мощен графичен чип с по-малко RAM памет в повечето случаи осигурява по-добро представяне, отколкото слаб процесор с повече RAM.

Четириядрен процесор: При лаптопите, процесор с две ядра често е по-полезен отколкото такъв с четири ядра, при повечето програми, които се ползват от голяма част от хората. Двуядрените процесори обикновено работят на много по-висока честота, а по-голямата част от масовите приложения не смогват да усвоят добре четирите ядра .
Ако обаче правите видео монтаж, сложни научни изчисления или проектантство, процесорът с четири ядра може да е от голямо значение. Ако търсите компютър, който да ползвате и след три-четири години, трябва да имате предвид, че процесорите с повече от две ядра стават стандартни и ако разполагате с някое ядро в повече на процесора, ще се радвате на по-добро представяне със бъдещите версии на мнозинството приложения.

Яркост на лаптоп дисплея: Яркият екран разрежда батерията по-бързо. В действителност, триста нита е толкова силно, че е неприятно за употреба на закрито и много юзъри намалят яркостта на екрана си.
Изключение са хората, които работят на лаптопа си редовно навън. Ако вие сте такъв потребител, ще искате всичката яркост, която можете да получите.

Характеристики, които винаги имат значение

Размер на оперативната памет: Няма съмнение, че винаги е по-добре да имате повече RAM. Мини лаптоп с 2GB памет ще бъде по-добре от лаптоп с един гигабайт. Ако държите на производителността, не се задоволявайте с по-малко от 4GB. Да се снабдите с 6 или 8GB също не е лоша идея.

Голям 7200rpm хард диск: Скоростта на хард диска се отнася до скоростта, с която се върти плочата му. По-бързите хардове осигуряват по-бързо прехвърляне на данни и по-бързо търсене. Хард с 7200 оборота в минута, често би бил осезаемо по-бърз от друг с 5400 оборота в минута.

Тук размерът също има значение. Защо ви е много бърз диск, ако не можете да поберете нищо на него? Цените на дисковете непрекъснато падат и става все по-лесно да си купите такъв с исканият обем.

Тегло: И най-малката разлика в теглото на лаптопа е от голямо значение, ако носите лаптопа си навсякъде с вас. Разликата половин или един килограм не е значима, но когато лаптопа е на рамото ви през целия ден, ще започне да изглежда огромна.

Живот на батерията: Очебийно, по-голяма издръжливост на батерията е за предпочитане. Ако взимате предвид тази характеристика обаче, не взимайте обявеното от производителя за чиста истина – премахнете двадесет-тридесет процента от обявената издръжливост и ще сте по-близо до истината. Производителите винаги взимат предвид издръжливостта на батерията при идеални условия.