Home Здраве и Диети Тайната на добрия имунитет

Тайната на добрия имунитет

Имунитет

„Здравето не е всичко, но без здраве нямаме нищо“
Шопенхауер

Тайната на добрия имунитет

Във всеки миг нашата имунна система е подложена на предизвикателства и винаги действа без да ни пита, като открива чуждия болестотворен агент и го елиминира. Всички вируси, бактерии и др.чужди вещества, включително и туморните клетки, имат отличителен белег, наречен антиген, по който имунната ни система ги разпознава. Антигените пораждат в организма образуването на защитни антитела. Антителата действат специфично – реагират на точно определен антиген, свързват се с него и го обезвреждат. Те имат белтъчен състав и се наричат имуноглобулини, произвеждат се главно в костния мозък и в тимуса. Имунната система включва и далак, лимфни възли и съдове, сливици и апендикс. Важна част от нея е разположена в червата, в лимфната им тъкан. В кръвта има защитни клетки, които директно нападат вирусите и бактериите, и ги унищожават.

Когато имунната ни система действа добре, всички нейни части функционират съгласувано, бързо и ефективно.

Какво означава да се подпомогне имунната система?

Много хора си представят тази подкрепа във вид на хапчета, които могат да се купят в аптеките. Но всъщност разковничето е в храната! Ходът на всички, свързани с имунитета заболявания, може да бъде променен с т.нар. клетъчно хранене. А природата ни е осигурила неизчерпаем, самозареждащ се източник на храна, помагайки ни да решим дилемата с клетъчния глад – създала е Горното Кламатско езеро с огромно количество синьо-зелени водорасли АФА. Тези водорасли, щадящо събрани и изсушени, са най-концентрираната и идеално балансирана храна на планетата.

Суперхраните „АкваСорс”, част от които съдържат микроворасли АФА, повишават имунитета на организма на всяко ниво:

Синьо-зелените водорасли действат стимулиращо на стволовите клетки на костния мозък, като увеличават производството на имунни клетки.

Коластрата, чрез нейния полипептид, богат на пролин, регулира функцията на тимусната жлеза (хормонът пролин е особено важен за производството на имунните клетки на малките деца). Тимусът е основният източник на тези клетки, поради факта, че в ранната детска възраст (особено до 1 год.) костите са по-бедни на костен мозък. Освен това коластрата внася в организма готови антитела срещу над 20 вида микроби.

За имунната система са особено важни есенциалните или ненаситените мастни киселини(ЕМК).Те влизат в състава на липидите, изграждащи мембраните на клетките. Дефицитът им води до слаби лигавици. Те не се произвеждат в организма и трябва да се добавят отвън. Според СЗО поне 3% от калориите трябва да идват от ЕМК, а при подрастващи, бременни и кърмачки – 6%. Приемът им в нормални количества за съответната възраст гарантира добрата функция на чревната лимфна система. Незаменима част от чревната флора са пробиотиците. Те трябва да се поддържат в норма, защото без тях не могат да се усвояват основните витамини и минерали, необходими за редица хормони и ензими, а без тях се нарушава имунният отговор на организма.
Най-важно е: Тези отделни части на имунния отговор на организма да се съгласуват бързо и ефикасно – за да се получи в резултат неутрализиране на болестотворните агенти. В тази насока е направено специално проучване (2005 г. в Кралската болница „Виктория” и Медицинската Академия в Харвард.): „Влиянието на синьо-зелените водорасли върху активността и боеспособността на имунните клетки при хората – нов подход към мобилизирането на имунната система чрез хранителни добавки”. Учените преоткриват синьо-зелените Кламатски водорасли като мощен имуностимулатор. В заключението се казва: „Приемането на синьо-зелени Кламатски водорасли води до бързи промени в движението на имунните клетки, без директно намесване във функциите им. На практика АФА увеличава имунния синхрон, без да стимулира директно имунната система”.

Храните в естествен вид, като диворастящите синьо-зелени кламатски водорасли, коластрата, есенциалните мастни киселини, които съдържат в малък обем големи количества минерали и витамини, растежни фактори, ензими и др., са в състояние да моделират функциите на имунитета ни – да повишат нивото му и то по естествен, съобразен със законите на Природата начин. А какво по-съвършено и могъщо от Природата?!

Защо е важно децата да се хранят с органична храна?
Органични са храните, произведени без употреба на изкуствени торове и пестициди. Тези храни са изключително важни за бебетата и децата, защото буквално може да спасят живота им.
В организма на всяко бебе има средно около 200 грама токсини и канцерогени. Докъм 2-годишна възраст повечето деца са натрупали толкова много токсини, че има опасност за живота им. Това се дължи до голяма степен на преработената индустриална храна, отглеждана с пестициди и хербициди, много от които са канцерогенни – а както е добре известно, ракът е главна причина за смърт на деца под 15 години.
При хранене с органична храна канцерогените в детския организъм са само 1/6 от тези при децата, отглеждани с храни от супермаркета. Затова органичното хранене значително намалява опасността от рак при децата.
Захарта се извлича от земеделски култури, които се отглеждат с пестициди и хербициди. Днешните деца ядат прекалено много сладко – и следователно химия. Затова умовете им също са токсични и превъзбудени. Хиперактивността при децата може да се намали с 50%, ако се хранят с органични храни. Същото важи и за някои алергии, които засягат мозъка и нервната система.
Изследванията в затвори и училища сочат, че при замяна на обикновената храна с органична с преобладаване на сурови плодове, зеленчуци и ядки води до намаляване на хирперактивността.
Детското здраве зависи от правилното органично хранене, доброто енергизиране на биополето и ефикасната детоксикация на организма. И в трите отношения на първо място в класацията на храните са микроводораслите. Те са наречени майчиното мляко на планетата, слънце на прах, имунитет на капсули, зелената кръв на земята, еликсир за мозъка. Съдържащата се в тях алгинова киселина е доказан детоксикатор, а хлорофилът и фикопигментите са богат източник на активирани слънчеви електрони, подхранващи и енергизиращи човешкото биополе.
В светлината на гореизложеното можем да разберем колко са важни органичните водорасли АФА и спирулина, както и другите продукти, предлагани от АкваСорс, за профилактиката и лечението на детските болести.

д-р Петър Найденов – холистичен лекар