Свойства и характеристики , които може да ни предложи лененото семе

543
ленено семе ползи

Дори да е са малки размери, то е всемощно – на лененото семе дължим най-мащабната хранителна ‘тежест’ на планетата. Дори това, че лененото семе не е зрънце , то има подобни витаминни и минерални характеристики като семената. По обем антиосидантни, омега три киселини и фибри, обаче никой не може да надмине всесилното ленено семе.

Лененото семе е бедно на въглехидрати, и по този начин е перфектно , които намалят приема на храни като нишесте и сладкиши. Съчетанието от полезни мазнини и значително натрупване на фибри прави лененото семе идеална храна за желаещите да свалят килограми и да са добре изглеждащи и във форма – много диетолози разгадали, че лененото семе е ключът към правилното поддържане на здрав и атлетичен вид.

Лененото семе се характеризира с доста витамини от B групата, магнезий, манган, но с това се започва. Отличават се три спомагателни хранителни групи, на които има значителен обем лененото семе, което крие много полезни свойства.

Вълшебните храни

Лененото семе е богато на омега три киселини: Омега три киселините помагат срещу възпаленията, които има вероятност да се разпространят в тялото ни. Значителна част от изследвания показват, че възпаленията са в зародиша диабети, астма, артирта, дори някои видове рак и сърдечните болести. При заболяване от този вид което се разширява в тялото ни се причинява от незначителния приемане на Омега три киселини /те са част от орехите, лененото семе и рибата/ които са обвързани с Омега 6 киселините /соево масло/. Търсейки на способ за да се получи изравняване на съотношението на тези два вида масла, лененото семе безспорно е мощен съюзник.

Трудно ще ни е да намерим храна, която да има по-висок процент съдържание на фибри, както разтворими, така и неразтворими. Лененото семе обаче е вероятно отговорно за редуцирането на индекса на високия холестерол .Добавянето на фибри в диетата затвърдява кръвната захар и по подразбиране подпомага безгрешното функциониране на червата.

Лененото семе съдържа и доста антиоксиданти. То е и най-добрият източник на лигнани, които се преобразуват в червата в материи които се предполага че трябва да уравновесят женските хормони. Лигнаните могат да окажат съдействие за плодовитостта, да пазят от рак на гърдата или да сведат до минимум симптомите на менопауза.

Оставете лененото семе да ви помогне за по-красив и здравословен начин на живот!