Защо някои парфюми са безумно скъпи?

1033
Скъпи парфюми

Чудите ли се защо някои парфюми са супер скъпи?

Тайната се крие в основните им съставки. В тази статия ще разкрием трите най-скъпи ароматни растителни съставки в света на марковите парфюми.

Съставките са много важни за направата на един парфюм. Или с една дума: колкото по-рядка е съставката, толкова по-скъпа ще бъде тя.

Както ще прочете в тази статия, за да има нужната съставка, буквално са нужни тонове цветя (или техните луковици), за да се създадат масла, продавани в парфюмната индустрия. Някои от тези цветя цъфтят само един месец в годината. Други трябва да бъдат откъснати преди изгрев слънце. Почти всички са деликатни и трябва да бъдат произведени в масло веднага.

Интересно е!

Някои изискани съставки идват от дърво, дърво, което трябва да бъде заразено с определена плесен.

А има и съставки, които идват от жлезите на животните или червата на китовете. Това е доста трудно да се намери.

Пазете се от фалшификати на парфюми, които уж са със скъпи съставки. Много евтини парфюми са направени от синтетични аромати, създадени в лаборатории, за да имитират истинската субстанция от природата.

Най-добрите и най-скъпите парфюми обаче са направени от абсолютни естествени масла, които идват от определени видове цветя, които ще разгледаме по-долу. Но преди това, за да не се отчаете съвсем за щастие има начин да спестим от купуването на оригинален марков парфюм и става чрез т.нар. тестери. Чрез тях получаваме същото качество, но на по-добра цена.

1.Жасмин

Жасминът и синтетичната му версия се използват в повече от 80% от всички женски парфюми. А истинските неща, наистина, са скъпи.

Любопитно!

Необходими са около 1 000 кг жасминови цветове, за да се произведе един килограм масло. Нещо повече, цветовете на жасмина са изключително крехки и трябва да се поставят в специални кошници, за да се предпазят венчелистчетата от наранявания. И обработката трябва да бъде незабавна.  Дълги  векове жасминовото масло е било достъпно само за висшите класи в Близкия изток, Индия и Египет. А днес най-големите му производители са Индия и Египет.

2.Българска роза

Както жасмина, розовото масло се намира в повечето скъпи парфюми. Но производството на розите е още по-трудоемко и следователно по-скъпо от жасмина.

От 3 500 кг розови листенца се дестилира  1 килограм силно розово масло. „Българското розово масло“ има патент от 2014 г. като български продукт в регистъра на защитените от Европейската комисия географски наименования

Розовата долина в България произвежда 70% от световното розово масло. Времето за бране там е много кратко и процесът датира от повече от 300 години. Розоберачите (обикновено жени) имат само няколко седмици от май до юни, за да наберат цветята и  работят почти по тъмно преди изгрев слънце. Всяко цветче роза трябва да се реже поотделно и се слага във върбови кошници и след това веднага се обработва.

Поради високата цена на розовото масло, измамата с него при парфюмите е широко разпространена. Някои производители умишлено разреждат маслото с етерични масла от здравец или палмароза, които съдържат същия химикал като розовото масло.

3.Луковици на ирис

Става дума за една от трите най-скъпи парфюмни съставки в света. Защо? Защото е нужен един тон луковици от ирисови растения, които са вече на възраст от 2 до 5 години, за да се произведат 2 кг етерично масло. Така цената му 3,5 пъти по-висока от тази на златото.

Сега може би сте наясно защо има безумно скъпи парфюми!