Home За дома Сгъваем балкон? Възможно е!

Сгъваем балкон? Възможно е!

Сгъваем балкон

В днешните пренаселени времена, в които градските апартаменти стават все по-малки, е лукс да имаш свой собствен балкон. Това важи най-вече за почитателите на мансардни апартаменти, които са една идея по-евтини, но не предлагат никакво външно пространство.

Ако и вие притежавате уютно жилище със скосени тавани и покривни прозорци, но няма къде да излезете на открито, следващите редове са за вас. Те са посветени на един практичен и функционален продукт, наречен прозорец-балкон.

Какво е това прозорец-балкон?

На практика това е покривен прозорец, който се монтира както всички останали на скосени мансардни тавани. Има същите допълнителни екстри като тях:

  • вградена вентилация;
  • филтър срещу насекоми и прах;
  • троен стъклопакет, за да намали шума от дъжд и градушка и да издържи на тежестта на снега;
  •  покритие срещу външен конденз;
  • енергийна ефективност;
  • механизми за лесно отваряне;
  • възможност за монтиране на щори;
  • възможност за монтиране на външен сенник.

В същото време тези прозорци са една идея по-големи от стандартните – на размер са почти колкото балконски врати. Това ви осигурява още по-добра панорамна гледка към околността и още повече естествена светлина в стаята.

Но основното им предимство е, че се превръщат в малки балкони, на които можете да излезете и да подишате чист въздух.

Как прозорецът се превръща в балкон?

Разбира се, това се случва чрез специална система от механизми, които позволяват на прозореца да се отвори по различен от обичайния начин.

Прозорецът-балкон има две крила, които са разположени едно над друго. Горното е по-голямо и се отваря, като се избутва нагоре. Застопорява се само̀, когато достигне почти хоризонтална позиция. Така позволява да можете да стоите прави под него.

Долното крило се завърта и отваря напред, докато застане вертикално. Към двете му страни са прикачена сгъваеми конструкции, които при отваряне на крилото се превръщат в странични парапети с решетки. Те осигуряват безопасност при използване на балкона.

На практика прозорецът-балкон не притежава свой под, а използва пода на стаята ви. Но осигурява място, на което да застанете спокойно и да се огледате навън.

Звучи просто и лесно и всъщност използването му е точно такова. С две движения си осигурявате малко местенце на въздух и с още две движения го превръщате отново в панорамен прозорец.

Предимства

За да сложите прозорец-балкон, не се налага да извършвате грандиозни строително-ремонтни дейности и да променяте покрива на сградата. Достатъчно е да имате отвор, който стига до пода на помещението.

Балконът осигурява достатъчна безопасност при употреба – толкова, колкото всеки един обикновен балкон.

Недостатъци

Няма техническа възможност да се направи прозорец-балкон, по-широк от една врата (малко повече от един метър). За сметка на това можете да наредите няколко един до друг и така да създадете още по-приятна панорама и по-голямо удобство в дома си.

Разбира се, подобно на всички покривни прозорци, и този не е евтин в сравнение с цените на обикновените вертикални прозорци. Но причината за това е в наистина високо качество, което трябва да притежават тези продукти, за да осигурят комфорт и безопасност в дома.

За повече информация и добри оферти можете да се обърнете към специалистите от „Рино Системс”, които предлагат практични и качествени решения за дограма в мансардни жилища.