Home Свободно Време Създаване на професионални видеоклипове

Създаване на професионални видеоклипове

Качествено заснемане на видео

Създаването на невероятни домашни видеозаписи се нуждае от практика и ние ви препоръчваме няколко техники, с които може да започнете. Те могат да ви помогнат да се възползвате от пълния потенциал на камерата си, без да прибавяте допълнителни скъпи аксесоари и екстри. Вие ще записвате по-забележителни видеоклипове, на които да се радвате заедно със семейството си години наред.

Нашите техники за видеозаснемане спадат към две категории – техническа подготовка за видеозаснемане и общи предложения за подобряване на заснетия материал.

Стартираме с това как се записват любителски филми:

1. Употребявайте умерено бутона приближаване

Прекалената употреба на бутона за приближаване и отдалечаване от обекта е често срещан проблем и в резултат на това видеозаписът изглежда аматьорски или дори по-лошо, би могъл да накара хората да се замаят. Ако искате да приближите и отдалечите обекта – сторете го бавно и плавно и не отдалечавайте отново прекалено скоро.

Освен това, можете да избягвате употребата на дигиталния приближител – единственото, което ще направи, като цяло, е да заснеме отблизо дузина мъждукащи пиксела. Докато оптичният „zoom” няма да ви приближи толкова до вашия обект, то с него ще получите по-добро качество на заснетото видео.

2. Добавете в подходяща рамка своите клипове

Рамкирайте своя обект и не се бойте да го поставите (него или нея) малко извън центъра. В случаи, когато заснемате деца край басейна, визуално е по-интригуващо децата да бъдат уловени докато разговарят, веселят се или се гмуркат, преместени леко в ляво или дясноот центъра.

Поставянето на вашия обект в единия край на рамката ви позволява да уловите повече от обстановката и атмосферата в своя филм.

3. Не прекалявайте със заснемането на мащабни обекти

За предпочитане е да използвате кадрите с широк обхват, за да установите локацията, след което бъдете по-конкретни.

Фокусирането върху малките детайли, като например червените фенери, висящи по улиците на Китайския квартал или осветена от слънцето лодка на тропическия бряг, може да отрази настроението по-добре от широкоформатните кадри на оживените улици или дългите ивици плаж.

4. Снимайте от няколко различни позиции

Видеозаснемането от едно единствено позиция, е възможно да бъде досадно за гледане в последствие. Откъси, снимани от разнообразен ъгъл и местоположение, дават като резултат много по-вълнуваща смесица от кадри и това може да усили драматизма на важните моменти.

Също така, може да пробвате да използвате по-ефективен ъгъл на снимане: може да коленичите до нивото на филмирания от вас обект, също ако прецените за по-подходящо може да се покачите на високо, за да заснемете определена ситуация.

Да бъдете на едно и също ниво със заснемания обект, особено ако това са деца, ще предизвика много по-различен ефект отколкото ако се извисявате над тях докато снимате.

5. Избягвайте луминисцентното осветяване – „backlight”

Само поради това, че можем да видим лицата на хората на подобно освтление, не означава, че камерата също ги вижда така. Твърде често, ефектът от това осветяване при клипчетата е неприятно ярко, около тъмен силует без ясни черти на лицето и така може да пропуснете да заснемете лицевите изражения на семейството си.

Може да се измъкнете от тази ситуация като се движите от едно място към друго. Някои камери дори имат възможности, които разрешават намаляването на ефектите от осветяването. Светлината има значителна роля за цялостния изглед и настроение във вашите клипове.

6. Ако не планирате редактиране, то тогава, записвайте само важните моменти

Ако желаете да коригирате заснетото, може да филмирате всяка една секунда от сватбата на вашия приятел. Но все пак помнете, че кадрите с това как диджеят пробва микрофона или как сервитьорът влиза и излиза от кухнята могат да имат и своята историческа ценност, но едва ли носят удоволствие при гледането на клипа.

7. Ако имате широкоекранно ТВ, заснемайте в широкоекранен формат

Много от новите дигитални камери имат възможност да заснемат във формат 16: 9. Така може да записвате кадри, които са съвместими с широкоекранен монитор, без да се налага да разтягате или разкривявате картината.

Възползвайте се от този вариант ако имате HDTV вкъщи (В случай, че правите клип, който ще пратите на обичните си баба и дядо, които все още притежават ретро телевизор от седемдесетте, тогава е по-добре да се върнете към стандартния формат на заснемане). Заснемането на видео, което отговаря на вашия широкоекранен монитор ви дава възможност да уловите по-голяма част от развиващото се действие.

8. Не прекалявайте с употребата на специалните ефекти

Удивително е че можете да използвате екстри като „слънчев” или пък „тон-сепия” върху записа си, но по възможност пренебрегвайте тези ефекти ако заснемате важни сцени.

Но ако решите, че определена част от видеото може да бъде в черно и бяло, съществуват лесни за употреба софтуер приложения за корекция (дори и като безплатни приложения към вашия компютър), които ще ви помогнат да осъществите желаната промяна.

Запишете сцената в нормалния ѝ цвят и след това тествайте ефектите върху клипа. По този начин бихте могли да съхраните оригиналния запис, докато експериментирате с артистичните ефекти и корекции.