Сънят и килограмите

583

Всички знаем и постоянно чуваме колко важен е сънят за нашето здраве и добро общо състояние. Съвременните изследвания сочат, че недоспиването е в пряка връзка със затлъстяването и покачването на процента телесни мазнини. Причините за това са не една и две. Главна роля за тези последствия от недоспиването играят хормоналните промени, които настъпват, когато сънят се окаже недостатъчен на организма. Разбира се, един от най-важните хормони, които имат отношение към недоспиването и затлъстяването е инсулинът.

Има научни данни, че при хронично недоспали хора се понижава инсулиновата чувствителност и се повишава риска от инсулинова резистентност и диабет ІІ тип. Другите хормони, които задължително трябва да се споменат са „хормонът на стреса” – кортизол и „хормонът на глада”- грелин. Когато на организма системно му липсва нужният сън рязко се покачват нивата на кортизола и грелина и същевременно падат нивата на „засищащия хормон” – лептин. От друга страна трябва да знаете, че главният хормон, отговорен за топенето на мазнините – соматотропният, се секретира най-интензивно по време на дълбокият и спокоен сън. Всичко казано до тук води до много има сериозни последствия, а именно: увеличаване на апетита, повишаване нивата на лошия холестерол и триглецеридите в кръвта, повишен риск от диабет и затлъстяване, забавяне на метаболизма, загуба на мускулна маса и още много неприятни последици за организма.

Ако недоспиването върви в комбинация с нездравословен и заседнал начин на живот, тогава нещата могат изключително да загрубеят, така че много трудно да ги върнете в нормални граници, тъй като тогава действието на хормоните е изключително активно и постоянно. Има и друга ситуация, при която дори и да тренирате активно и да спазвате хранителен режим, недоспиването пак може да ви изиграе лоша шега, като забави процесите на формиране на здраво, красиво, релефно и стегнато тяло.