Ръководство за SEO инструменти за уебсайт за начинаещи

289
оптимизация на сайт инструменти

След като уебсайтът бъде разработен и публикуван, ние сме изправени пред няколко предизвикателства, за да си гарантираме, че нашият сайт ще е видим за огромното мнозинство от потребителите. За това е необходимо уебсайтът да се появи в търсачката, която сме избрали (за българския пазар, това е Google).

За да може нашият уебсайт да се появи в посочената търсачка, е необходимо да приложим определени SEO действия за подобряване на позиционирането на нашата страница.

Какво е SEO?

SEO или оптимизация за търсачки (Search Engine Optimization) е набор от техники и инструменти, използвани за оптимизиране на уеб страници, така че търсачките като Google да могат да ги четат по-лесно и да ги представят по-бързо на своите потребители.

За да направим тази оптимизация, има много безплатни и платени инструменти, които ни позволяват да подобрим SEO на нашия уебсайт и по този начин да увеличим вероятността той да се появи възможно най-напред в търсачката.

Важно

Трябва да имате предвид, че SEO е много сложно, така че по-долу ще ви покажем най-използваните инструменти за всяка една от конфигурациите с кратко обяснение на всяка от тях. Предлагаме ви да опитате да използвате инструментите, които най-добре отговарят на вашия проект, и да проучите допълнително, след като го изберете. Ако искате да се гарантирате печеливш онлайн бизнес, най-добрата стратегия би била да се доверите на експерти в областта, а вие да се фокусирате върху собствените си задачи.

Важни инструменти за SEO

Google

Самата търсачка може да се възприеме като основният инструмент за SEO. Това е най-използваната търсачка в света и затова е препоръчително да конфигурирате SEO въз основа на нея, така че да има възможно най-голямо въздействие.

Google Webmaster Tools

Важно е да посочите на Google как трябва да тълкува вашия уебсайт, както и да имате платформа, която да ви уведомява за грешки във вашия уебсайт, санкции и дори връзки, открити от Google.

Google Analytics

Този инструмент ще ви позволи да знаете какво правят потребителите, които имат достъп до вашия уебсайт и как го осъществяват, по този начин можете да разполагате с възможно най-много данни и да можете да конфигурирате възможно най-персонализираното SEO.

Планиране на ключови думи

Планирането на ключови думи е една от най-важните фази на SEO работата. Трябва да знаете откъде идва трафикът, къде се позиционира конкуренцията и какво трябва да направите, за да намерите перфектния баланс, който ви позволява да получите максимална полза. Това, което се случи, е да се подбере серия от думи/фрази и да се свържат с уебсайта, така че потребителите да виждат нашия уебсайт, когато правят това търсене в Google.

Освен Google, има и други инструменти, които ни позволяват да конфигурираме ключовите думи и да сме наясно с текущите тенденции, за да извършваме пазарен анализ:

Google AdWords Planner

Не е сравним с предишните инструменти на Google, тъй като те имат много сложни алгоритми и предлагат доста изчерпателен резултат, но е много полезен за намиране на предложения за ключови думи.

Übersuggest

Този инструмент ви дава предложения около термин, от който започвате, въз основа на автоматичното довършване на Google. Übersuggest е доста полезен, тъй като дава много разнообразни комбинации, за които може би не сте се сетили.

Google Trends

Тя ви позволява да видите тенденциите на търсене във времето, сегментирани по държави и области. Полезно е за откриване на нововъзникващи тенденции, остарели тенденции или сравняване на две формули за търсене на информация.

Анализ на конкурентите

Този раздел е много важен за подобряване на SEO на нашия уебсайт . Трябва да имате предвид, че ако конкуренцията има продукт/услуга, подобен на нашия, те ще използват много сходни ключови думи и целевата аудитория ще бъде практически идентична. Поради тази причина има няколко инструмента, които ни позволяват да анализираме конкуренцията и да можем да я изучаваме по-подробно:

Open Site Explorer

Позволява ви да знаете показатели за авторитет, профил на връзки и дори социални показатели. Жизненоважно е да сравнявате страниците и домейните помежду си.

MOZ toolbar

Това е лента за търсене за Firefox и Chrome , която ви позволява да получите допълнителна информация за авторитета на страницата в резултатите от търсенето и добавени функции за идентифициране на връзки, ключови думи и т.н.

Rank Tracker

Това е най-лесният начин за наблюдение на резултатите за огромни списъци с ключови думи, запазване на историята и генериране на отчети.

Анализ на вашата страница

Анализът на вашата страница ви позволява да идентифицирате основните бариери пред вашия уебсайт да се позиционира в Google, какви грешки правите или точки, които са трудни за идентифициране с един поглед и да можете да се изправите срещу SEO на вашите конкуренти. След това препоръчваме няколко инструмента, които ще ви позволят да анализирате страницата си:

Google Site Speed

Той ви казва основните проблеми с оптимизацията на вашия уебсайт и сървър по време на зареждане. От съществено значение, за да можем да анализираме и оптимизираме нашия уебсайт въз основа на файловете на самата страница.

Screaming Frog

Този инструмент работи като робот за търсачка, който влиза в нашия уебсайт, изследва страниците, докладва грешки и информация на всяка вътрешна страница. Той е идеален за откриване на проблеми с индексирането, дублирано съдържание и информация на всяка страница , като мета описания, заглавия или заглавки.

Sitemap Checker

Проверете кода на вашата карта на сайта за възможни грешки и се опитайте да ги коригирате.

Изграждане на връзки

Инструментите за изграждане на връзки са тези, които ви позволяват да общувате по-добре с вашите клиенти/посетители, да видите кой копира вашето съдържание или кога получавате споменавания и по този начин имате възможно най-много информация, за да персонализирате SEO, обяснено в тази публикация:

Google Signals

Добавете термини (ключова дума/вашето име) и Google ще ви уведомява всеки път, когато бъдат споменати на страница, която индексира.

Xenu

Използва се за намиране на неработещи връзки към вашия уебсайт и в него, тъй като, ако бъдат открити счупени връзки, Google може да накаже SEO на вашия уебсайт и той да не е оптимизиран.

Както успяхте да прочетете в тази публикация, има много начини да персонализирате SEO на нашия уебсайт, така че страницата ни да е възможно най-добре позиционирана.

Важно е да актуализирате SEO на нашия уебсайт, така че трафикът да е постоянен, така че се препоръчва да потърсите повече информация за инструментите, които искате да използвате и по този начин да имате максимална информация.

Без съмнение, за да оптимизирате уебсайта си и да можете да постигнете желаното от вас SEO позициониране, е необходимо да имате добра хостинг услуга, която да ви поддържа.

По материали от MarketKing.bg