Предотвратяване на кариеса и неговите усложнения

2006
Предпазване от кариес

Най-добрият начин за предотвратяване на кариес на зъбите е редовната устна хигиена и редовните стоматологични прегледи. Под устна хигиена трябва да разбирате миене на зъбите най-малко два пъти на ден (максимум три пъти), за предпочитане е сутрин и вечер (по възможност с детска електрическа четка за зъби) и използването на конци всеки ден. Зъбните кариеси имат качеството да се развиват най-лесно и най-често в пространства, които са трудни за почистване. Тези области включват повърхностни бразди по зъбите, пространствата между зъбите, както и областта под линията на венците.

Ефективното четкане включва почистването на всяка външна повърхност, вътрешната повърхност (откъм езика-за долни зъби и откъм небцето-за горни), на дъвкателната повърхност на зъбите, както и редовното почистване на езика (това е най-големият източник на бактерии в устата). Използването на конци за зъби след всяко хранене, помага за предотвратяване на възпалението на венците, като премахва частиците останали от храната и структурирали се като плака при и под линията на венците, както и между зъбите.

Важно! Посещавайте своя зъболекар на всеки шест месеца за профилактичен преглед, и според необходимостта – професионално почистване на зъбите.

Родителите имат основна роля за предотвратяване на кариеса на ранното детство. От тях се очаква просто да не позволяват на детето да заспива с бутилка, съдържаща подсладени течности и след всяко хранене да почистват устичката му, по определения, за периода на развитие, начин. Ето защо бутилките трябва да бъдат използвани само с обикновена, неподсладена вода.

Детето постепенно трябва да започне да се учи да пие от чаша на около шест месеца и напълно да не употребява бутилка до навършването на дванадесет месеца. Ако бебето се нуждае от биберон, за да се чувства комфортно между храненията, то купете му специален биберон-залъгалка, който е специално проектиран за бебешката уста. Бибероните, обаче, никога не трябва да се потапят в мед, сироп от царевица, или други сладки течности.

Още преди поникване на първия зъб родителите трябва да започнат редовно почистване на зъбките и венците на своето бебе с помощта на влажно парче марля (напоено с разредена кислородна вода и чешмяна вода в пропорция 1:1). Родителите могат да започнат миенето на зъбите на детето, с малка, мека четка за зъби на около две годишна възраст, когато повечето от временните зъби са поникнали. Възможно е и по-ранното почистване на зъбите с четка, но само в случаите, когато родителите се чувстват сигурни в действията си. Като заключение е важно да знаете, че съвременната стоматология се базира на принципа на превенцията на оралните заболявания, а не на тяхното лечение.