Home Бизнес Популярните бизнес тайни

Популярните бизнес тайни

Бизнес тайни

Както и при военните, така и в бизнеса е пълно с шпиони, целящи да разкрият бизнес плановете и намерения на конкуренцията. Тук ще изброим някои от най-важните и желани тайни в икономиката и бизнеса, които терзаят душите на безброй хора.

1. Coca-Cola
В трезора на банка в Атланта се съхранява една от най-големите тайни в бизнеса. Това е рецепта съставена от по-малко от 20 обикновени продукта, които след смесването си по специален начин се превръщат в една от най-употребяваните напитки в света – Кока Кола.
Рецептата се знае само от малцина служители на компанията, които от съображения за сигурност никога не пътуват заедно. В това кока-кола да е толкова популярна влияние е оказала рекламата, в началото напитката е била рекламирана като Пенкилер – лекарство за всякакви болести. Интересното е, че дори в момента има американци, които вярват в това.

2. Рецепта на KFC
И тук, както и при кока-кола става въпрос за рецепта, прочута по целият свят. Но едва малцина знаят начина на приготвяне на прословутите печени пилета от Кентъки. Факт е, че тайната комбинация от “единадесет билки и подправки” се смесва на две различни места и се комбинира на трето.

3. Швейцарските Банки
Банковата тайна в Швейцария е пословична. Много хора си крият парите там. Именно за това различни правителства и най вече това на САЩ се опитват да окажат натиск на Швейцария, за да падне банковата тайна. За сега този натиск остава безуспешен. Ще видим как ще се развият събитията впоследствие.

4. Комуникациите
Постоянно се измислят нови алгоритми за криптиране и предпазване на комуникациите от чужди очи и уши. Една от най-известните компании Skype е оказана под огромен натиск да предаде алгоритмите си на правителствените организации. Дори Skype се предадоха в Китай, като направиха версия само за китайският пазар, за да може китайското правителство да следи комуникациите в тяхната си държава.

5. Фармацевтиката
Бизнесът с фармацевтични продукти е за стотици милиарди. Всяка компания инвестира солидни количества пари и труд в разработката на нови нужни и ненужни лекарства и продукти. Тайната на новите разработки се пази ревностно. Да не забравим новите вируси и пандемии и направените ваксини за милиарди долари. Дали вирусите се пускат умишлено от лабораториите с цел печалба, това ще си остане завинаги тайна.