Полезни туристически съвети

843

Често хората си мислят, че подготовката на една екскурзия се изчерпва до това да си изберат дестинация, обикновено популярна и с много забележителности, и да организират пътуването си до там и обратно. Винаги трябва да се запознаете поне набързо и с навиците, обичаите, законите, културните различия и други подобни особености на мястото, където отивате. Защото може да стане така, че да попаднете в ситуация, която за вас да бъде невероятна или абсурдна, но за местното население и власти – съвсем нормална и сериозна.

Ще ви споделим подобна кратка история, която се е случила на млада двойка българи, които решили да прекарат медения си месец в Ливан. Отиват двамата на вечеря в някакъв местен ресторант и още преди аперитива на масата им идва ливанец, който казва на мъжа, че много харесва жена му и пита за каква сума ще му я продаде. Типично по български нашенецът се шегува, че един милион ще бъде достатъчен, след което ливанецът си тръгва. Още не са свършили с вечерята, обаче, когато местният се завръща с адвокат и куфарче, пълно с пари – оставя го на масата и дърпа жената, за да си я води вкъщи. Просто сделката е сключена. И изпълнена.

За щастие след големи разправии българите успяват да убедят местните власти, че са се пошегували. Или просто са имали късмет. За да избегнете подобни безумни ситуации, най-добре е да се запознаете с обичаите и законите на мястото, на което отивате. Защото някъде по света се приема за напълно нормално и ежедневно това, което на нас ни се струва абсурдно.

Внимавайте с религията – тя е това, което до най-голяма степен определя бита и културата на едно общество. Особено пък ако сте решили да отидете на екскурзия в мюсюлманска държава. При тях законите се подчиняват на религията им, която е свещена, и нарушаването й може да ви донесе сериозни неприятности. Дори в Дубай – държава, смятана за модерна и европеизирана – е зturisticheski-savetiабранено да се консумира алкохол на открито или пък има дни, в които плажната ивица е отворена само за жени или само за мъже. Когато посещавате мюсюлманска страна, най-добре не употребявайте алкохол освен на места, на които сте сигурни, че това е позволено. А на жените препоръчваме да не носят предизвикателни дрехи.

Не носете повече пари, отколкото са ви нужни – това е златното правило на всяка екскурзия в чужбина. Независимо дали сте в бедна или богата държава, в християнска или мюсюлманска, в малка или голяма – парите винаги са това, което привлича хората като мухи на мед. Не парадирайте с тях и обменяйте само толкова, колкото ще ви бъде нужно. Всички знаем мита за богатия западняк – особено на Изток, където държавите са по-бедни, смятат всички западни туристи за изключително богати. Дори и да кажете, че сте от България – за тях това все пак е Европа. А както е всеизвестно – в Америка и Европа стандартът на живот е по-висок, отколкото на другите континенти. Затова постъпвайте умно и внимавайте с парите си, за да нямате проблеми и да си прекарате една незабравима ваканция.

Даване на бакшиш – това често е един от най-големите проблеми, с които туристите се сблъскват. Оставянето на бакшиш в заведенията в Америка и Европа е нещо съвсем нормално и дори биха ви се обидили, ако не го направите. Не такова е положението, обаче, в някои други части на света. Има места, в които бакшишът се приема за обиден. В Япония например той се дава винаги в пощенски плик, но само ако политиката на даденото заведение го позволява.

За да не попадате в конфузни ситуации, в които не сте и предполагали, че може да се озовете, проверете хубаво законите и културните особености на мястото, където отивате. Защото все пак не е хубаво да продадете жена си още по време на медения ви месец!
А ако искате да научите още полезни туристически съвети, да попаднете на подробни пътеводители за интересни дестинации, посетете Saveti.bg.