Home Бизнес Полезна информация за заминаващи да работят в чужбина

Полезна информация за заминаващи да работят в чужбина

Със задълбочаването на кризата все повече хора започват да планират заминаване в чужбина за да работят по-доходоносна работа. Вариантите са много, от селскостопанска работа в Англия до обслужващ персонал по круизни кораби, та до програмисти и квалифицирани кадри в големи компании. Разнообразната и доста по-платената работа привлича все повече българи, изпаднали в безисходица от тежкото икономическо положение в страната ни.

След като сте решили да заминете да работите в чужбина е много важно внимателно да изберете вида на работа, която бихте желали да работите. Това е от значение, тъй като някои длъжности може да ви се сторят по-лесни преди да сте заминали, но в действителност да не отговарят на вашите физически или умствени качества. Например, тежка селскостопанска работа в Англия не може да извършва всеки или длъжност като обслужващ персонал в Съединените щати по 15 работни часа в денонощие. Затова внимателно се запознайте с условията и вида на работа, която сте намислили да работите.

Другото нещо, което трябва да направите е да подготвите внимателно необходимите документи преди да заминете. На някои може да им се стори маловажно, но начина по който изглеждат вашите документи е начина по който ще гледат на вас бъдещите ви работодатели. Все пак без предварителен директен контакт те са вашето лице пред работодателя и от това може да зависи вашето бъдещо назначаване.

Някои хитрости при полпълване на мотивационно писмо и автобиография например са това да преувеличите малко предишните си постижения и успехи, тъй като никой няма да провери тази информация. Единствено не злоупотребявайте със сертификати и дипломи, защото е много вероятно те да бъдат проверени за доказателство. Ако кандидатствате за строител например, подчертайте че сте бил бригадир на строителна бригада. Също така може да преувеличите с трудовия си стаж. Никоя чуждестранна компания не би проверила точните години на стажът ви. Някои биха си казали, че отново действаме “по български”, но това е начин за да получите по-добра и по-доходоносна работа. Вие избирате.