Почистване на домове

879
Почистване на домове

Поне един път в годината трябва да правите основно почистване в дома си. Ако жилището ви е по-малко, например едностаен, двустаен или друг тип апартамент, е препоръчително да го правите по-често – поне 3-4 пъти в годината, тъй като те се замърсяват много по-бързо сравнение с къщите.

Чист дом - не е толкова трудно
Чист дом – не е толкова трудно

Основното почистване включва всичко – от измиването на прозорците до изпирането и изтупването на килимите от прах. Цялото това начинание ще ви коства целия уикенд, но със сигурност си заслужава. Чувството за чистота и свежест, което ще усетите в дома си, след като приключите с почистването, е неповторимо и значително ще подобри комфорта и уюта в жилището ви.

Разбира се, ако не разполагате с необходимото време, за да се заемете сами с почистването на дома си или пък просто не искате да го пропилявате в подобни начинания, то винаги бихте могли да се възползвате от професионалните почистващи услуги на някоя фирма. С ангажирането на фирма за почистване ще си гарантирате качествен и дълготраен ефект, който трудно бихте могли да постигнете, ако се захванете сами с тази задача. Това се дължи не само на професионалните препарати, които се използват, но и на факта, че във всяка една себеуважаваща се фирма в областта на почистващите услуги работят отлично подготвени лица, които разполагат с необходимите умения и познания, за да оправдаят очакванията ви за качествено почистване.

Ако нямате доверие на почистващите фирми и предпочитате сами да се заемете с хигиенизирането на дома си, то със сигурност няма да ви бъдат излишни няколко полезни съвета и насоки относно почистването на някои основни части от жилището – прозорците, банята и килима.

Почистване на прозорците

Използвайте специални препарати за почистване на прозорци. С тях ще си гарантирате

бързо и качествено почистване, а освен това тяхното използване е повече от лесно – пръскате с препарата върху прозореца, оставяте го няколко минути да подейства и забърсвате с мека кърпа. Повтаряте тази процедура няколко пъти и прозореца ви ще заблести от чистота.

В случай, че не искате да третирате дома си с каквито и да било препарати или поне да ограничите до минимум тяхното използване, то бихте могли да постигнете същия ефект чрез използването на йод, амоняк, оцет или ракия. Разтваряте 50-100 мл йод, амоняк или оцет в ½ литра вода и забърсвате прозорците със сместа, докато не постигнете желания ефект. Докато почистването на прозорци с ракия е още по-лесно – навлажнявате кърпа със

спиртната течност и забърсвате прозореца.

Измиване на банята

Банята е най-деликатното място за почистване в жилището. Нея е добре да я почиствате поне един път в месеца, а не само, когато правите основно почистване. Един от най-сериозните проблеми, с който може да се сблъскате при нейното почистване, е плесента. За почистването й трябва да използвате специални препарати или белина, но лично аз препоръчвам да използвате предназначените за целта почистващи препарати – с

тях си гарантирате, че от плесента няма да остане и следа. Докато с използването на белина, е възможно да се наложи да повторите няколко пъти процедурата, докато постигнете желания ефект.

За да предотвратите нейното повторно появяване, е желателно да осигурите добра циркулация на въздуха в банята и да намалите влагата до минимум, колкото и невъзможно да изглежда това на пръв поглед. Подобряването на циркулацията на въздуха в помещението, е лесно за постигане, стига да разполагате с прозорец в банята. Ако имате такъв, то оставете го отворен за половин-един час, след като сте се изкъпали.

В случай, че нямате прозорец в банята, то вариантите да подобрите циркулацията на въздуха в банята са два – закупуването на специални изсушители или пък монтирането на вентилационна система в помещението.

Почистване на килим

Въпреки, че килимите лека-полека изгубват своите позиции и се наблюдава значителен спад в тяхното използване, все още има немалък брой хора, които се възползват от техните предимства. Поддържането на техния свеж и хубав вид, е лесно, стига да ги изпирате и почиствате по-често.

Трябва да перете килима си поне 4-5 пъти в годината. Ако единственото нещо, което ви възпира да го направите, е фактът, че не разполагате с необходимото свободно пространство – закарайте го до най-близката автомивка, където ще решат проблема ви. Освен това, е необходимо поне 2 пъти в месеца да го „изтупвате от прах“. До почти всеки блок има специално създадени за целта лостове, които бихте могли да използвате, стига да имате желание да го направите.