Home Лайф-Стайл Парфюми  – защо цената им понякога е просто фантастична?

Парфюми  – защо цената им понякога е просто фантастична?

Парфюм

Може би и вие сте влизали в магазин за луксозна парфюмерия и направо ви се завива свят не толкова от аромата на един парфюм, колкото от цената му…

Възможно ли е толкова малко количество аромат да бъде на такава фантастична цена, която не всеки може да си позволи?

Оказва се, че отговорът е ДА.

Обикновено луксозните парфюми са изключително скъпи по няколко причини. Често съставките им трудно се намират и по тази причина са на високи цени. Много от тези аромати са създадени от масла, извлечени от нежни цветни венчелистчета или корени на дървета, и дори се използва в някои от тях мускус от мъжки елен. Понякога обаче и луксозните парфюми са и със синтетични съставки.

Но пък и брандът оказва значение. Има марки, които просто продават и доста лоши парфюми, заради това, че са се наложили вече на пазара. А в някои случаи флаконът и опаковката са доста по-скъпи от самото съдържание.

Маркетингът също има роля за високата цена на някои парфюми. И това не е никак случайно. Касае се за мощна индустрия с милиони долари.

Има парфюмерийни компании, които влагат огромни средства за реклама на парфюмите си. Те канят за лица световни знаменитости: артисти, певци, спортисти, музиканти и организират невероятни рекламни кампании с тяхно участие.

И това не е всичко. Тези компании в парфюмерийната индустрия създават флакони, които са толкова красиви, че те директно продават аромата. По този начин купувачите с дебели портфейли направо са съгласни да платят повече от реалната цена за нишови парфюми, за да бъдат горди нещо толкова специално. Пръскайки се с един много скъп парфюм, тези хора просто потвърждават своето място на върха в обществото.

Усещането да притежаваш уникален парфюм в красиво шишенце от истински кристал е изкушаващо. Най-скъпите кристални флакони за парфюми в света са на френската компания Baccarat. Но това не е всичко: на пазара има парфюми в бутилки, които са с инкрустирани с диаманти и злато. И тук всъщност всичко опира до човешката психика.

Парфюм от 20 мл може да е проява на изтънчен лукс, когато е в такова красиво бижутерийно шишенце! Нали? Но дали има хора, които си го купуват всеки ден? Оказва се, че има пазар за толкова скъпи и шармантни парфюми.

Но пък в същото време един Шанел № 5, цена 105 долара, наистина е чудесен парфюм и класика в жанра. Ефектът от него е невероятен. Абсолютно с нищо подобно не може да се сравни с усещането от него, твърдят както жените, така и мъжете.

Любопитно: през 1921 г. Коко Шанел иска да създаде нещо, което „мирише на жена“. И така от години това е най-емблематичния парфюм в света, символ на сексапила на Мерилин Монро. Семплата опаковка веднага хваща погледа…или по-просто казано: не е нужно един невероятен аромат да бъде в страшно скъп флакон.

Но както се казва, за всеки влак си има пътници…

Важно е да бъдете себе си, да се обичате и да се радвате на добро здраве. Както и да не се лишавате от удоволствието да се поглезите с един чудесен парфюм, който харесвате и може да си позволите, но без да нарушите рязко бюджета си!