Отрицателен калориен баланс на храните

574
отрицателен калориен баланс

Какво представлява отрицателния калориен баланс (ОКБ)?

В нашият организъм съществува калориен баланс (калорийно равновесие), когато съотношението между количеството енергия, която постъпва с приетата храна и количеството енергия, която изразходваме в нашето ежедневие са равни. В случаите, когато поемаме по-малко калории, отколкото изразходваме, нашето тяло се намира в условия на калориен дефицит. Това всъщност представлява отрицателният калориен баланс, при който реално тялото отслабва.

Повечето диети за редуциране на теглото са основани на този принцип, който много често обаче се прилага неправилно и твърде драстично, при което и ррезултатите не са от най-добрите.

Храните с отрицателен калориен баланс?

Всеки един хранителен продукт, независимо от какъв произход е, има определено калорийно съдържание, тъй като в състава му се включват макронутриенти, които са източници на енергия.

Как би се приложил принципа за отрицателния калориен баланс към храните?

Нека си представим, че имаме храна Х, в 100 гр от която се съдържат 50 ккал. За да бъде разграден в организма точно този тип храна са необходими например 100 ккал. Поетата храна в случая дава енергия под формата на 50 ккал, но тялото изразходва двойно повече калории, за да я асимилира. Простите сметки показват, че с такава храна сме с -50 ккал назад, тоест това е продукт с отрицателен калориен баланс.