От историята на теглещите камиони

478
репатрак пътна помощ

Всеки шофьор рано или късно се сблъсква с повреда или инцидент на пътя.

В миналото това е било невъзможно – да се намери подходящ изтеглящ автомобил, а в наше време денонощните услуги за пътна помощ се превръщат в даден град като норма на живот. И дори е трудно да повярваме, че само преди век такова специално оборудване е било истинско чудо на инженерната мисъл и уменията на автомеханиците.

В днешно време на всеки шофьор му се е случвало или ще се случи да закъса на пътя, за това е и хубаво, че има подобни услуги за да бъдем спокойни докато пътуваме.

Теглещите камиони или още наречени репатраци са се развивали буквално с годините с огромна скорост и професионална насоченост, като има камиони теглещи над 200т.
Разбира се, историята на теглещите камиони е неразривно свързана с развитието на автомобилната индустрия.

По-точно с определени „автомобилни“ събития:

1896 г. – в Лондон се случва първата автомобилна катастрофа в света: таксиметров шофьор катастрофира.

Как е транспортирана колата от мястото на трагедията е неизвестно, но тази катастрофа може да се счита за предпоставка за създаването на теглещ камион;

Първият теглещ камион може да бъде видян в музея Чатануга в Тенеси (САЩ). Изобретен е през 1916 г. от собственика на автосервиза Ърнест Холмс. Взема си кадилак и закача лебедка към него. Отнема му три години, за да реализира идеята и да получи патент. Дълго време тегленето на автомобили зависеше от Holmes Wreckers – единственият производител на теглещи камиони в света;

1936 г. – в СССР се появява „прадядото“ на модерния теглещ камион: експерименталният GAZ AAAA е произведен в малка серия от 100 броя.

Достойно място в музея заема евакуаторът GM Futurliner на стойност 1 милион 250 хиляди долара. Той е построен на платформата на един от десетте масивни автобуса, произведени от GM за парада през 1940 г. Този автобус е оцелял и до днес – полу-разглобен и реставриран от Брад Бояжиян. Той го оборудва с резервоар за гориво, генератор от 12 500 вата и може да издържи до 9 тона.

1954 г. – появява се „синьото чудо“ – Mercedes-Benz за превоз на състезателни автомобили, който се смята за предшественик на съвременните теглещи камиони: с платформа за транспорт, влекач и лифт.

През 90-те години на миналия век пътна помощ получи заслужено място. Сега хората използват тази удобна услуга – пътна помощ. С нея се улеснява живота на всеки, който е изпаднал в беда на пътя.

Сега са създадени камиони за всякакви случаи. Ако имате нужда от помощ, доверете се на лицензирана и коректна фирма за репатрак услуги по всяко време.