Новите 7 чудеса на света

1721

Новите Седем Чудеса на Света:

1.Великата Китайска Стена – Това военно съоръжение е строено в продължение на повече от 1500 години, като в момента дължината му е повече от 6400 км. Разположено в северозападната част на Китай, от границата с Корея до пустинята Гоби. Върху стената, широка 4,5 м, могат да преминат едновременно 5 коня или 10 души. Отгоре е направена и канализация, за да може да се оттича дъждовната вода чрез капчуци в земята. Със своя колосален размер, Великата Китайска Стена е единственото видимо човешко съоръжение видимо от космоса.

2. Petra –  Петра е древен град в днешна Йордания, столица на набатеите. Разположен е в естествено укрепена планинска долина на източния склон на Вади Араба, в която се пресичат пътищата към Газа на запад, Бостра и Дамаск на север, Ейлат на Червено море и Персийския залив от другата страна на пустинята. Днес, 42 метровата фасада на една от сградите в каменния град, представя древната архитектура на средният изток.

3.Статуята на Христос над Рио де Женейро – Статуята е висока 38 метра и се извисява над Бразилският град – Рио Де Женейро. Разположена е на високия 710м хълм Корковаду в предградията на града. Построена е от железобетон и покрита с несмлян талк за да е устойчива на климатичните условия. Днес статуята на Христос е една от най-известните монументи в света.

4. Мачу Пикчу – Този град на древните Инки е построен някъде около 15 век. След унищожаването на Инките от Испанските Колонизатори, градът потъва в забрава. Случайно бива открит през 1911г. Разположен е в свещената долина на  инките, на 2300м надморска височина в Перу.
5. Chichen Itza – Последният и най-великият от храмовите комплекси на маите. Служил е като политически, духовен и икономически център на империята на Маите. Сградите са строени в различни стилове. В центъра на комплекса е разположен храмът на Кукулкан, висок 24 метра, като от всяка страна има по 91 стъпала, по 1 за всеки ден от годината.

6. Колизеумът в Рим – Построен в центъра на Рим, колизеумът е най-голямият амфитеатър от своето време. Построен е с единствената цел да забавлява римските граждани с гладиаторски боеве. 20-вековният Колизеум е инженерно и архитектурно чудо и символ едновременно на римското величие и жестокост. Над 500 хиляди човека са напоили с кръвта си арената, удовлетворявайки кръвожадните римски зрители.

7. Тадж Махал – Тадж Махал е мавзолей в Агра, Индия, построен от императорът Шах Джахан за любимата му жена Мумтаз Махал. Строежът е започнал през 1632г и е отнело 15 години за построяването му. Днес мавзолеят е символ на Любовта и храм на вечната Любов. Тадж Махал е безспорно една от най-забележителните постройки в света. Прославен с величествена архитектура и изящество.