Home Техно Нов софтуер на Microsoft превежда речта ни на чужд език със собствения...

Нов софтуер на Microsoft превежда речта ни на чужд език със собствения ни глас

Изследователи на Microsoft са разработили софтуер, който може да превежда речта ни на чужд език – като заучава как звучи гласа ни, и след това го използва, за да говори на непознат за нас език, съобщи изданието Technology Review на Масачузетския технологичен институт.
Новоразработеният софтуер е с потенциал да революционизира сферата на комуникациите.

„ Ще имаме възможност да разработим приложения за доста сценарии” споделя Франк Сунг, който създава системата заедно с колегите си от Microsoft Research Asia, втората по големина изследователска лаборатория на софтуерния гигант, намираща се в Пекин.

Например, за пътуващи в чужбина хора, които не говорят никакви чужди езици, ще се разработи разпознаване на речта, последвано от превод и накрая от крайния текст, произнесен на целевия чужд език, и то със собствения им глас”, споделя Сунг.

Според Сунг, наред с премахване на езиковата бариера за пътуващите в чужбина, софтуерът може да бъде от помощ и на изучаващите чужди езици. Възможността да чуеш собствения си глас да произнася фрази/думи на чужд език може да е доста стимулиращо и окуражаващо в процеса на изучаване на чуждия език, а освен това и да направи по-лесно заучаването на конкретен акцент/произношение.

Технологията може да се използва и за подобряване на навигационни устройства, позволявайки дигитален глас да чете на английски текстове, написани на различни чужди езици.

На системата й е необходим около час, за да изучи добре гласа ви и да разработи модел, способен да чете текстове със собствения ви глас. След това, с помощта на софтуер за превръщане на текст в реч, този модел се конвертира в друг такъв, който може да чете текстове на друг език – отново със собствения ви глас.

Към момента, софтуерът може да конвертира 26 езика от един в друг – включително китайски (мандарин), английски, испански и италиански.

Източници:
Software Translates Your Voice into Another Language – Technology Review
New Microsoft software can translate voices into foreign languages – BGR

Преводи и Легализация – Карел