Най-лошите грипни епидемии

2531
Грип

Грипът (инфлуенца) е инфекциозно заболяване, с което всеки от нас се е сблъсквал и всеки от нас е прекарвал. Причинява се от три групи грипни вируси – А (два подтипа), В и С. Тип А се разделя в подтипове, които се отбелязват по следния начин: А (H1N1), като цифрите след обозначението на белтъчните молекули е специфично за подтипа. Тъй като тези вируси са слабо устойчиви на топлина и изсушаване, типичното разпространение на заболяването е характерно за влажните и студени месеци от годината. Грип тип А и В са разпространени по целия свят и се проявяват предимно през зимата под формата на епидемии. Грип С се появява единствено спорадично и води до заболяване с леко протичане. Грипните вируси се разпространяват по въздушно-капков път – при кашлица, кихане, говор. Предаването на вирусите на грипа по контактен път (чрез допир до заразени повърхности) е доста по-рядко. За епидемия се говори при неочаквано увеличение на скоростта на поява на случаи от дадена болест до стойност над нормалната, засягаща голям брой хора и разпространена на голяма площ.

Разпространението на дадено заболяване по целия свят се обозначава като пандемия. За появяването на Големи Епидемии и Пандемии голяма роля има и способността на грипните вируси да мутират, така когато се появи нов щам на грипният вирус, хората нямат имунитет към него, и дори ваксините е слабо вероятно да помогнат. В света всяка година се случват грипни епидемии, но тук ще изброим седемте оказали най-голямо влияние върху човечеството. Някои от тях даже не са от големите епидемии, но с помощта на медиите доведоха човечеството до масова психоза.

1. Испански Грип (1918-1919г.)

Пандемията от Испански Грип през 1918-19г. е едно от най смъртоносните събития за 20-ти век. За сравнение жертвите от Първата Световна Война са към 8 милиона души, а от Испанския Грип жертвите са около 40 милиона по целия свят. В началото епидемията започва незабележимо. Първите огнища са забелязани в някои части на Европа и САЩ. Разпространението първоначално е ставало с предвижването на войски между САЩ и Европа, а след това по суша се е разпространила към Африка и Азия. Първата вълна на пандемията се е появила пролетта на 1918г. Болестта е била силно заразна, но слабо смъртоносна. Вече при втората вълна на заразата от август 1918 смъртността се повишила над 10 пъти. Втората вълна на болестта започнала разпространението си от Франция и САЩ, като сварила правителствата абсолютно неподготвени. При пандемията от 18-19 година, за разлика от други епидемии, смъртта покосявала хората в крепка възраст – между 15 и 35 годишни.

2. Азиатски Грип (1957-1958г.)

Пандемията започва някъде в далечният изток през февруари 1957г. и бързо обикаля целият свят. Пандемията е наречена азиатски грип и е причинена от грипният вирус A(H2N2). Починалите от Азиатски Грип са около 4 млн. души, като 70 000 са били жертвите в САЩ.

3. Хонконгски Грип (1968-1968г.)

Пандемията започва през първите месеци на 1968г в Хонконг. Причинена е от грипният вирус A(H3N2), който е среден по сила. Пандемията бързо обикаля света и убива около 2 милиона човека. Счита се че по-лекото протичане на болестта е в резултат на протекцията получена от преди това преминалата пандемия от Азиатски Грип. Въпреки че е имало изработена ваксина срещу този грип, количествата от нея били съвсем недостатъчни, за да предотвратят пандемията. Жертви на Хонконгският грип са предимно хора на възраст над 65 години.

4. Птичи Грип – (след 2003г.)

В средата на 2003 най-големият и жесток бум на птичи грип започва в Югоизточна Азия, причинен от подтип на вируса наречен H5N1, като резултатът е висока заболеваемост сред домашните птици и някои документирани случаи на заразени хора. Предаването на H5N1 на хора е обезпокоително, защото вирусът мутира бързо и може да се трансформира във форма, която е много заразна за хората, и предизвиква тежко заболяване. По време на последния бум на болестта, случаите, в които е заболял човек, се дължат главно на контакт човек-болна птица или секрети от такава. Хора прихванали вируса от птици, могат да го предават на други хора, въпреки че болестта протича много по-леко в тези случаи, отколкото ако човекът е инфектиран от птица. Масовата паника от птичи грип доведе до унищожаването на голяма част от домашните птици, както се намали и значително потреблението на птичи продукти.

5. Свински Грип (2009г.)

В момента това е актуалната епидемия. Заразата се причинява от грипният вирус A(H1N1), който се предава от човек на човек. Първите случаи на заболяването са регистрирани в Мексико в началото на месец април. Епидемията се разраства към края на април, като вече има регистрирани случаи в САЩ, Канада и редица държави от Европейският Съюз. До момента жертвите на вируса са над 170. Тъй като епидемията е още в самото си начало, трудно е да се прогнозират последиците от нея.