Най-ефективните методи за обезкосмяване

242

Кой е подходящ за вас?

За да изберем правилния метод, трябва да знаем неговите предимства и недостатъци и, също толкова важно, да знаем какъв тип кожа имаме.

Малко история

Премахването на нежеланото окосмяване в никакъв случай не е нова практика: от древни времена се търсят методи за оставяне на кожата гладка. Епилацията със захар (всъщност комбинация от мед и масла) или с бръснач се е използвала още от древен Египет.

Междувременно методите за обезкосмяване се умножиха, но за да изберем правилния, трябва да знаем неговите предимства и недостатъци и също толкова важно да знаем какъв тип кожа имаме.

Някои методи са подходящи за чувствителни зони, други са ефективни, когато бързате, но има и методи, които трайно помагат да се отървете от нежеланото окосмяване –дори без да отидете в салона. Освен това, на пазара вече има и уреди за почистване на лице, които притежават и фунция за фотоепилиране.

Самобръсначка

Най-простият и познат на всички начин да се отървете от нежеланото окосмяване е да използвате бръснач.

Как се процедира? След като кожата е навлажнена с хладка вода и мек сапун или пяна за бръснене, внимателно преместете острието до желаните зони, докато всички косми не бъдат премахнати. Накрая изплакнете с вода, избършете кожата с мека кърпа и нанесете крем или масло, за да успокоите раздразненията.

Макар и бърз и ефективен метод, използването на самобръсначката има своите недостатъци: може да предизвика дразнене, а космите растат много бързо, повече от преди. Следователно това остава спешно решение или такова, посветено изключително на областта на краката и подмишниците.

Крем за депилация

Отново прост и бърз метод и преди всичко безболезнен. Всичко, което трябва да направите, е да нанесете крема върху кожата и да го оставите да подейства според инструкциите на производителя (нито повече, нито по-малко, за да избегнете неприятни ефекти). Много е важно да тествате кожната реакция преди да използвате такъв продукт, като нанесете крема на малка част от кожата си.

Тази процедура обаче има някои недостатъци: могат да се появят раздразнения; коренът на косъма не се отстранява, а само на повърхността на кожата, така че ще порасне бързо; и такива кремове често имат продължителна миризма.

Епилатор

Един от най-популярните методи, особено след като технологията е напреднала много и премахването на космите по този начин почти не е никак болезнено.

Защо много жени предпочитат да използват епилатор? Това е процес, при който космите се отстраняват напълно, резултатите се запазват за 2-3 седмици, но има и други предимства: най-новите епилатори са бързи (има керамични дискове, които се въртят с по-висока скорост), могат да бъдат използван дори под душа, премахва дори най-трудните нишки и лесно се носи в багажа ви.

Как се процедира? Преди да използвате епилатора, кожата се нуждае от малко „подготовка“, тоест горещ душ, който отваря порите. Устройството е лесно за използване, покрива доста голяма площ с всяко движение, но не е толкова ефективно, ако космите са много къси.

IPL епилация, извършена в домашни условия

Най-актуалният метод за премахване на нежелано окосмяване – фотоепилация или IPL епилация – носи трайни резултати: с помощта на интензивна импулсна светлина космените фоликули се увреждат селективно, без да се засягат околните тъкани. Космите започват да се отделят от корена и да падат 10-15 дни след епилацията.

IPL епилацията може да се направи и у дома, с помощта на уред за фотоепилация, след използването на който космите не растат до 8 седмици.

Това е много по-иновативен метод, който намалява растежа на космите с до 92% само след няколко процедури и работи също толкова добре в краката, подмишниците, слабините и дори лицето. Епилаторите са оборудвани с аксесоари за всяка от третираните зони и има сензори, които препоръчват най-добрата настройка в зависимост от тена на кожата.

Захарна епилация

Стара процедура, практикувана и днес от хора, които искат по-естествен метод за премахване на нежеланото окосмяване, захарната епилация е подобна на тази, при която се използва восък.

Рецептата включва захар, лимонов сок и вода, които се слагат на огъня заедно до кипене. След като заври, сместа се оставя да изстине в стъклен буркан за около 20 минути. След това може да се нанесе върху кожата с шпатула, но трябва да се провери дали не е прекалено гореща. Както при кола маската, премахването на лентите става след няколко секунди, в посока, обратна на растежа на косата.

Епилация с восък

По-лесно да се направи в специализираните козметични салони, отколкото у дома, горещата кола маска е метод, който се е доказал като ефективен с времето. В домашни условия можете да използвате ленти за студен восък – вариант, който може да даде също толкова добри резултати и се препоръчва за хора, които не понасят горещ восък върху кожата си.

И в двата случая кожата се нуждае от перфектно почистване преди с помощта на ексфолиращ гел, докато след епилация е добре кожата да се изплакне със студена вода и да се нанесе масло или гел с успокояващи свойства. Восъкът винаги се нанася по посока на растежа на косъма и се отстранява с бързи движения в обратна посока, няколко секунди по-късно.

Съвети за грижа преди и след премахване на нежеланото окосмяване

При сеанси за перманентна епилация кожата не трябва да е много загоряла, дори използването на автобронзант е противопоказано.

Добре е да имате предвид следните препоръки:

Кожата не трябва да се дразни преди епилация. Ако страдате от разширени вени, кола маската е противопоказна, но можете да я замените с други по-леки методи.

За да успокоите кожата след премахване на нежеланото окосмяване, можете да направите нежен масаж с кубчета лед, последван от нанасяне на натурално масло (зехтин, сусамово масло) и овлажнител.

Избягвайте излагане на слънце през първите 24 часа след епилацията и поне 5 дни след всяка последна епилация.

Също така избягвайте горещите вани и използването на ексфолиращи продукти веднага след епилация.