Най-добрата туристическа година за Хърватска

882
Хърватска

Изглежда Хърватска най-после ще успее да възвърне блясъка си, в известна степен помрачен след войната със Сърбия. По данни на хърватския министър на туризма, цифрите относно посещенията в страната са наистина обещаващи. И към момента и за в бъдеще красивата страна с излаз на Адриатическо море е сред предпочитаните дестинации за самолетни билети сред европейските туристи.

Съвсем наскоро министърът Велико Остоич заяви, че страната е регистрирала рекордни показатели за първите осем месеца на тази година, а 2012 г. е на път да се превърне в най-успешната година в историята на страната като туристическа дестинация.

Данните за периода, включително и пиковите месеци на летния сезон – юли и август, сочат близо 10 млн. посетители в Хърватска. Мнозинството от тях отсядат в района на популярното Адриатическото крайбрежие и островите на страната. Цифрата е с четири на сто повишение от отчетените данни за същия период през миналата година.

Хърватия е изключително популярна най-вече сред германските туристи, които са цели 20 на сто от посещаващите я. Броят на туристите от съседните страни, включително Словения, Австрия, Италия и Чехия също е много висок.

Пред журналисти, г-н Остоич заяви, че страната има за цел да насочи усилията си към подпомагане на туризма, за да може секторът да постигне и дори да надхвърли приходите от 7 млрд. евро.

Според управляващия директор на компанията Prestige Holidays, Джон Диксън, Хърватска тепърва предстои да бъде преоткривана като туристическа дестинация и интересът към нея да нараства, постепенно превръщайки се в мода. Според него туристите отчитат факта, че предлаганите хотели са вече на много добро ниво, обслужването и храната също. Освен това, много от пътуващите споделят, че нямат никакви проблеми с езиковата бариера или културните различия. Статистиката сочи, че много от туристите посещават дестинацията повече от два пъти.

Диксън споделя, че най-привлекателните дестинация в Хърватия за техните клиенти са региона на Дубровник, както и Истрия и Кварнер. Последните две места са по-малко претъпкани, като в същото време предлагат красиви гледки и много възможности за исторически туризъм. Към това трябва да се добавят и конкурентните цени на фантастичната морска храна.

Източник

(http://rezervacianahotel.eu/)