Home Свободно Време Може да пуснат парния локомотив от времето на Борис III

Може да пуснат парния локомотив от времето на Борис III

Идеята за пускането на арт влака е на варненския художник Георги Пехливанов – Интрото, който иска с тази авангардна артистична акция железниците ни да станат по-атрактивни за младите хора

Парният локомотив от влака на цар Борис III ще тегли арт композицията, която ще пропътува в края на април или началото на м. май т.г. разстоянието от София до Варна, за да лансира предимствата от издигането на обща кандидатура на Варна и София за Европейска столица на културата за 2019 година. Само след броени седмици се очаква да бъде обявен и конкурс за лого за единната кандидатура на двата града за еврокултурна столица.

Парният локомотив от серията 01.23 е произведен в локомотивната фабрика SLM Winterthur, Швейцария през 1935 г . и е представител на най-масовата серия бързоходни локомотиви в историята на българските железници. Уникалният локомотив е експонат от музейната колекция Железопътно наследство на „Холдинг БДЖ“ ЕАД. Възстановен е отново за движение в локомотивно депо София през 2003 г . и се използва за атракционни, юбилейни и туристически пътувания, както и за филмови продукции.

Машината не случайно е била използвана за царския влак. Тя е единствената за времето си, която е развивала скорост от 100 км в час. Самият цар Борис III лично е поемал управлението на композицията. Макар и на 77 години, парният локомотив с номер 01.23 и днес може да вдига скорост от 90 км в час при разход малко над 6 тона въглища за сто километра преход.

„Реших да заложа на въглищата и на старата, но изпитана класическа парна техника, след като наскоро мои близки бяха с прекъснато електрозахранване в продължение на дни в района на Тетевен в резултат от обилния снеговалеж и дълго студуваха, докато очакваха екипи на ЧЕЗ да благоволят да им пуснат тока”, аргументира се авангардният художник от Варна Георги Пехливанов – Интрото. Възстановеният парен локомотив ще тегли специалния арт влак, който ще бъде композиран от 6 или 7 вагона, ефектно украсени с графити и рекламни постери. През цялото пътуване до морската ни столица във вагоните ще кипи бурен артистичен живот – авангардни творци от Варна и София в областта на живописта, скулптурата, видеото, инсталацията и пърформанса ще дадат всичко от себе си, за да превърнат влака в истинско произведение на изкуството, като ще експонират творбите си както в коридорите, така и по купетата. На всяка от по-големите гари по трасето София – Варна парният влак ще спира, за да зареди вода за локомотива, както и за да предостави възможност в рамките на 10-15 минути на пътниците от чакалните да разгледат изложбите и видео инсталациите във вагоните с цел да усетят предимствата и плюсовете от издигането на единната кандидатура на двата града за Европейска столица на културата за 2019 година, разказва авангардният художник от Варна Георги Пехливанов – Интрото, който е в основата на смелия арт проект.

„Убеден съм, че от БДЖ ще дадат рамо на идеята и ще предоставят парния локомотив и вагони за нашия арт проект, още повече че инициативата е от полза и за самата компания – тя ще популяризира историческото наследство на националния ни железопътен превозвач. Пътуванията с ретро подвижния състав на „Холдинг БДЖ” ЕАД по принцип са едно наистина необикновено, незабравимо преживяване, а на всичкото отгоре въпросната арт акция ще накара младите хора да обърнат по-сериозно внимание на железниците, ще ги накара по-често да пътуват с влак, вместо да ползват само скъп автобусен превоз”, твърди художникът Георги Пехливанов – Интрото.

„Мястото на изкуството в 21-и век вече не е само в музеите, то трябва да отиде сред обикновените хора, много от формите на модерното изкуство могат да бъдат експонирани дори и в чакалните на жп гарите. Въпросният изрисуван с графити арт влак ще бъде един своеобразен пътуващ Музей на съвременното изкуство, никой няма да остане безучастен към неговата поява”, заявява творецът. Той ще покани да се качат в „брандирания” арт влак изявени творци, интелектуалци, общественици и представители на бизнеса от София и Варна, които ще се включат в Инициативния комитет за издигането на съвместната кандидатура на Варна и София за Европейска столица на културата.

Според варненския художник Г. Пехливанов – Интрото единственото правилно и държавническо решение в условията на продължаваща световна криза и финансова нестабилност е София и Варна да излязат с обща кандидатура за Европейска столица на културата за 2019 г. Така ще бъде спестен сериозен финансов ресурс, ще спре и безсмисленото пилеене на пари за рекламни кампании в полза на кандидатурата на един или друг български град. „С издигането на единнна кандидатура на София и Варна за Европейска столица на културата – 2019 г. ще направим най-правилният избор, с обединените усилия на двата града ще постигнем много по-добри резултати”, отбелязва художникът Г. Пехливанов – Интрото, който се надява, че кметовете и общинските съветници на София и Варна също ще застанат зад идеята.