Home За дома Мивката за вграждане – практично решение за всяка кухня

Мивката за вграждане – практично решение за всяка кухня

мивка за вграждане

Когато обмисляме визията на кухненския интериор, винаги трябва внимателно да фокусираме вниманието си върху факторите удобство и практичност. Освен вдъхновяваща за нови кулинарни експерименти и събуждаща апетит, а също така и достатъчно стилна и чиста, кухнята в крайна сметка трябва да носи и комфорт на своята домакиня. В центъра на дизайна обикновено стои кухненската мивка.

На пазара днес можете да намерите редица практични и красиви варианти за мивка в кухнята. Днес обаче ще обърнем специално внимание на един конкретен вид, а именно на стилната мивка за вграждане под плот. Тя е отлично практично решение за всякакъв тип кухня – и малка, и голяма, и самостоятелна, и комбинирана с кът за хранене.

Освен това, мивката, пригодена за долно вграждане е перфектно приложима за всякакъв интериор – от класическите за страната ни кухни до модерни скандинавски или минималистични визии.

Съвети за избор на мивка за вграждане

Мивките за долно вграждане приличат на класическите мивки с две генерални разлики. Първата е свързана със специфичния монтаж. Втората разлика е, че те значително подобряват визията на кухнята особено когато не разполагате с достатъчно пространство. Без да отнемат от фактора удобство и практичност, създават изискан и не толкова претрупан с елементи интериор. Поради тези специфики е нужно при избор на мивка за вграждане да следваме следните съвети:

  • Преди да изберете перфектния модел мивка за вграждане, помислете къде точно ще я вграждате. За целта трябва да имате кухненски шкаф или плот, в който да я монтирате. Шкафът трябва да е достатъчно широк и висок, за да побере атрибутите на мивката (основно тръбите).
  • Предварително трябва да бъде изрязан и плотът. На мястото, където ще стои мивката трябва да се направи необходимият разрез. Размерите на отвора и мивката трябва да съвпадат перфектно. В противен случай ще изгубите от страхотния краен ефект като визия, но може и да си създадете бъдещи проблеми като течове.
  • Монтажът не е кой знае колко сложна задача, но все пак изисква своето майсторство, внимание към детайла и необходимите инструменти. Препоръчително е мивката да бъде монтирана с подходящо водоустойчиво лепило и силикон. С тях ще избегнете нежеланото навлизане на вода в дървените плоскости.

Как да избера перфектната мивка за вграждане под плот?

Разбира се, тук имате пълната свобода да я съчетаете с останалата обстановка в кухнята. По съветите горе трябва да ви е станало ясно, че мивка се избира и монтира, след като всичко останало в помещението е готово и е налице. Ето защо и самото комбиниране на мивката за вграждане и останалата обстановка няма да е кой знае колко трудна задача.

За целта съобразете формата, цвета и визията на мивката с мебелите наоколо, с уредите, които използвате в кухнята и разбира се с акцентите по стените и осветителните тела по тавана и на пода. Не подценявайте моделите с раздвижена конструкция и допълнителни екстри. Такива допълнителни екстри обикновено са отделения за течен сапун, който с натискане директно ще пада върху ръката или съдовете, място за поставяне на препаратите и пособията за миене на чинии и чаши, извиващ се на всички посоки смесител и други.

Разбира се, не на последно място следете и за качеството, както и за репутацията на производителя, от който ще закупувате продукта. Те са от съществено значение за дълготрайното и безпроблемно използване на Вашата мивка за долно вграждане.