Минерални басейни в България

892
Минерални басейни в България

Туризмът в България се развива все по-бързо, благодарение на богатството и разнообразието на българските минерални басейни и извори, с които малко държави в Европа могат да се конкурират.

Има над 225 извора, от които открити и вследствие сондаж. Студените, които са около 80, се намират главно в северната част на страната, а горещите- около 150- в южна България. Минералните басейни за известни със своите лековити и терапевтични качества.

Изградените СПА центрове, както и балнеолечебниците, правят по- удобно и лесно за хората да се лекуват, докато релаксират. Много от болестите могат да се отстранят чрез свойствата на минералната вода, дори и едни от най-тежките от тях.

  • За питейно балнеолечение се препоръчват при стомашно-чревни, чернодробно- жлъчни, ендокринно-обменни, хронични и бъбречно-урологични интоксикации
  • външни балнеолечения се препоръчват при възпалителни , гинекологични, неврологични и ревматични заболявания
  •  Минералните води се използват и са инхалационно лечение, предимно при заболяванията на на дихателната система от възпалително, алергично и токсично естество- трахеите, бронхиална астма, хронична пневмония и д.р

В зависимост от степента на минерализация, водите се делят на силно минерализирани (15-30 g\l), умерено минерализирани (2-15 g/l) и слабо минерализирани (до 2 g/). Силно минерализираните се препоръчват за пиене, тъй като съдържащите се в тях минерали и други разтворими вещества пречистват тялото от вредните токсини и добавят необходимите витамини и минерални соли.

Според температурата на водата, тя също се дели на няколко вида:

  • студена минерална вода (до 37 градуса-каквато е и температурата на човешкото тяло)
  • топла минерална вода (от 37 до 60 градуса)
  • гореща минерална вода (над 60 градуса)

Минерални извори и басейни и дори и цели селища, които предлагат балнеолечения има по цяла България: Хисар, Вършец, Бургас, София, Сандански, Сапарева баня, Кюстендил. Горещи минерални извори има главно в Сапарева баня, долите на реките Струма и Места, както и в подножията на планините Рила и Родопи. Също има в Задбалканския разлом, северното подножие на Главна Старопланинска верига, както и Сливенските бани, Нареченските минерални бани и Долнобанската котловина.
Освен, че веществата в минералната вода променят нейния вкус и имат лечебни качества, те засилват имунната система.

В българските водни басейни можем да открием всички видове минерална вода, които са ни познати до днес. Нейната кристална чистота е гарантирана, тъй като извира от големи дълбочини, което не позволява на мръсните вещества от почвите да попадат в нея. Преобладават силно и средно минерализираните води.

Всички тези качества на минералната вода са познати още от дълбока древност на траките, а древните римляни построили първите балнеолечебници именно тук, в България.

Водата се използва не само за басейни , бутилиране и комунално-битови нужди, но и за стопански цели.

Българските находища са най-разнообразни и богати, но за съжаление еколозите твърдят, че ако продължат химическите обработки, както и замърсяването на въздуха и водата, цената на минералната вода ще стане толкова висока, че ще бъде непосилна за използване за повечето хора както за балнеолечение, така и за битови нужди.
В зависимост от степента на минерализация на водата, могат да се лекуват много тежки болести, стига водата да се използва правилно, твърдят учените.