Медикаменти за лечението на хронична автолиза на панкреаса

861

Панкреаса е една от най-важните жлези в тялото, тъй като той произвежда хормони с вътрешна и външна секреция, без които съществуването е невъзможно. Според специалистите по автолиза на задстомашната жлеза, саморазграждането на този орган може да доведе до големи усложнения, повечето от които са животозастрашаващи. Ето защо, трябва да се вземат мерки, това състояние да бъде контролирано и лекувано.

Избор на начин за лечение
Може да се наложи да се приема едно или няколко лекарства срещу хроничната самодиструкция на панкреаса.
Медикаменти срещу болката – леката болка в началото се третира с лекарства като парацетамол или ибупрофен. Ако обаче болката започне да се засилва и лекарствата не дават желания ефект, тогава се налага използването на упойващи вещества.

Добавяне на ензими в панкреаса – при напреднал хроничен панкреатит, задстомашната жлеза не може да произвежда ензимите, необходими за храносмилането, особено на мазните храни. Добавянето на храносмилателни ензими може да помогне на пациента да се справя с мазнините и така не се позволява бързото покачване на теглото.

Инсулин – при слабо функциониране на панкреаса се получава инсулинова недостатъчност, поради факта, че именно тази жлеза произвежда хормона. Резултатът от това е диабет и за да се избегне той, е необходим допълнителен прием на инсулин.

За какво трябва да се помисли при приемането на тези средства?
Страничните ефекти от панкреасните ензими, които се приемат при лечението включват дискомфорт в корема и сухота в устата. Хората, които са алергични към свинско месо не трябва да приемат тези ензими, тъй като те са направени от свински протеин. При малките деца, високите дози от панкреатичните ензими може да доведе до запушване на червата.