Лаптопи втора ръка – заслужава ли си?

818
Употребявани лаптопи

Лаптопи втора ръка – напишете тези 3 думи в google и ще останете изумени от океана предложения.

Въпреки че обикновено няма да намерите най-новите и най-добрите продукти, които се продават в магазините, често ще може да спестите пари и да получите качествен лаптоп втора употреба.

Както може би знаете, има някои предупреждения и рискове, свързани с покупката на лаптопи втора ръка.  За да Ви помогнем да решите дали и как да закупите лаптоп втора ръка, ние  сме събрали някои правила по-долу, а за гарантиранодобри оферти вижте топ цени лаптопи втора уптореба от Plasico.bg.

Правило 1

Плащате по-ниска цена, но имате по-малък живот на батерията и  по-ниска производителност!

Закупуването на лаптоп втора ръка може да ви спести няколко стотин лева в зависимост от марката, модела и мястото, откъдето го купувате. Въпреки това едва ли ще намерите най-новите лаптопи, последно поколение, освен ако въпросният модел не е бил на пазара в продължение на шест месеца или повече.

Годината на модела обаче е важна при избора на лаптопи втора ръка, тъй като производителността, живота на батерията и Wi-Fi модулът се влияят от това.

Също така имайте предвид, че батериите за лаптопи губят способността си да държат пълно зареждане с течение на времето. Така че, ако моделът, който купувате, е бил използван активно в продължение на година или две, той може да има много по-кратък живот на батерията спрямо един нов.

Правило 2

Внимавайте откъде и от кого купувате лаптопи втора ръка. Те идват от различни източници, включително фирми, които търгуват със стари лаптопи, и потребители, които не ги искат, защото са стари, с дефект или защото вече имат нов модел лаптоп. Определено, закупуването на ремонтирани лаптопи втора ръка от фирми за компютри и компютърна техника е по-добрият вариант. Често такива устройства са с едногодишна гаранция. Понякога фирмата дава само 1 или 3 месеца гаранция. Microsoft, например,  поддържа широка мрежа от сервизни центрове за физически и юридически лица.

Правило 3

Разгледайте вашия лаптоп втора ръка детайлно

Когато Вие отворите кутията, съдържаща лаптопа, се надявате да видите блестяща, неповредена външна повърхност без драскотини и други щети.

Уви, това рядко е това. Изключения, все пак, има понякога.  Клавиатурата  не винаги е лъскава, а често е износена. Екранът обаче трябва да е ясен…

Търговецът обикновено разкрива козметичните недостатъци в описанието на продукта, но не винаги. Същото се отнася и за батерията, видеокартата и т.н.

Въпреки това козметичните стандарти варират. Някои лаптопи втора ръка може да имат някои недостатъци и несъвършенства, които не засягат изчислителната мощност на устройството, а купувачите на такива лаптопи трябва да бъдат подготвени за продукт, който не изглежда съвсем като нов.

Независимо от това, купувачите трябва да са нащрек от някои сигнали, че предлаганото устройство не отговаря на стандартите: важни са детайли като мъртви пиксели на екрана, шумни твърди дискове, хлабави панти или очевидни признаци на износване.

Вместо заключение, бъдете внимателни при закупуване на лаптопи втора ръка!