Кога се прави кремация на домашен любимец и защо?

442
куче кремация

Законите в България са категорични, че стопаните на домашни любимци – кучета, котки, зайци, птици и други, нямат право да ги погребват в земята или да ги изхвърлят във водоемите. Има реална опасност от зарази и токсично въздействие на разложените трупове на животните, така че трябва да се вземат други мерки по изпращането им във вечния път. Появиха се някои специализирани гробища за домашни любимци, но най-често се прибягва до кремация.

Кремацията е процес, при който трупа на животното бива изгорен в специална пещ, за да се получи пепел, която е не само безвредна, но може и да бъде съхранена от стопанина в домашни условия. Това се прави в крематориум за домашни любимци, който има издадено разрешително и лиценз от регулаторните органи. В България има няколко такива фирми, които биха могли да Ви бъдат от полза. Те ще Ви предложат пълен пакет от услуги, както и цена за кремирането.

Кремирането на домашен любимец се прави след настъпване на смъртта. Избраната от Вас фирма, която представлява крематориума, ще дойде на адреса Ви, за да вземе животното и да го извози до пещите, където ще бъде изгорено. При термичната обработка се появява пепел, която се поставя в урна и се връчва на стопанина, за да може да я съхрани или разхвърля навън. Самата пепел не е опасна за околната среда, защото след изгарянето изчезват всички рискови фактори.

В заключение

И, ако до този момент, се е налагало да се криете от закона, заради невъзможността да се сбогувате с домашния си любимец по легален начин, то това вече е възможно, заради фирмите за кремиране на животни. Те ще проявят разбиране в този труден за Вас момент, и ще Ви съдействат да изпратите любимото куче или котка във вечността, като се подходи с уважение към тленните останки. Много са тези, които вече направиха това и съвестта им е чиста и неопетнена. Ето защо написахме и тази статия, която смятаме, че може да Ви бъде полезна в трудните за вас моменти.