Home Лайф-Стайл Картини на един неразбран човек (Ван Гог)

Картини на един неразбран човек (Ван Гог)

Шедьоврите на Винсент Ван Гог са най-прочутите картини, добили известност в целия свят и запечатали се в съзнанието на милиони хора. Ван Гог е един от най-търсените и имитирани художници на всички времена.

Обратите и криволиченето в житейският му път са неотменима част от живота на Ван Гог. Младият Винсент Ван Гог прекарва живота си в опити да открие себе си и своят начин да допринася за доброто на хората.

Бидейки силно религиозен човек (Винсент дори изпълнява службата – бил е на изпитателен период на свещеник за известно време в бедна миньорска област, но бидейки състрадателна натура в отчаянието си от невъзможността да помогне на бедните хора Ван Гог заживява живота си по-мизерно и от бедните си енориаши – за което бива и изгонен от църквата.

Един от най-великите художниците става такъв едва след навършването на 27 годишна възраст. За Винсент се налага извода, че това е най-добрият начин да бъде полезен. Винсент Ван Гог е подхранвал своята невероятна страст към рисуването още работейки в няколкото галерии по време на своята младост. Тази му любов към изкуството му помага особено много да изгради уникалният си и познат на всички ни майсторски стил.

В началото Винсент не получава никакво признание за картините си. Ван Гог е човек и художник, който е останал неразбран и отритнат от обществово през целият си живот. В онези времена тъмните и мрачни портрети на художника не са били в унисон с модната по нова време парижка стилистика.

През 1885 г. Ван Гог завършва първата си смятана в последствие за шедьовър картина – „Селяни които ядат картофи“. На следващата година, неговият стил на рисуване започва наистина да се развива. Той рефлектира опитът си събран досега за това как цветовете и светлината се пречупват и влива светогледа и разбиранията си в течението на импресионистите.

Ван Гог се учи от съвременните художници на своето време (Приятел и негов ментор с който дори споделят квартирата на Ван Гог няколко години заедно е великият Пол Гоген) и с времето придобива техника, с която става много по-раздвижен и с много по-ярка палитра от повечето му съвременници. Винсент Ван Гог се вдъхновява от полски пейзажи и градските кафенета. Когато не е успявал да си намери модел, той рисува своите прочути автопортрети.

Бидейки постоянно в движение (Винсент Ван Гог често е прекосявал огромно разстояние пеша местейки се да живее от държава в държава), той е един много самотен човек и художник.

След психичен срив той доброволно постъпва на лечение в психиатрична болница. По време на престоят си там, той рисува почти двеста платна. През лятото на 1890 г. Ван Гог се прострелва в гърдите и умира след два дни. „За доброто на всички“ – както гениалният художник казва преди да умре. Въпреки че Винсент Ван Гог е бил силно неразбран от обществото и хората, той е художникът нарисувал някои от най-добрите картини на света.