Какво трябва да знаем за бързите кредити

752
пари на Заем

Напоследък на кредитния пазар се наблюдават някои промени, дължащи се на общата икономическа ситуация. От което се появи страха на банките да продължат с кредитирането, което в крайна сметка може да не бъде върнато поради влошената платежоспособност на голям сегмент от населението.

Празнината в сектора, почти веднага се запълни от небанковите финансови компании, предлагащи тъй наречените – бързи кредити.

По какво се отличават бързите кредити от останалите?

Първо трябва да знаете, че самите бързи кредити са разновидност на потребителските кредити. Те могат да бъдат използвани за различни цели – ремонт, медицинско лечение, непредвидими сметки и закъснелите плащания по банкови заеми, покупка на мебели и др.

Основните характеристики на бързите кредити без обезпечение или поръчители са:

  • Бърза подготовка на документация за кандидатстване
  • Минимален набор от документи, изисквани от кредитоискателя
  • Суми в размер от 100 до 2000 лева.
  • Кратки срокове на изплащането им (до 3 години)
  • Малко по-високи лихви от стандартните, заради ускорената процедура по отпускането им

Скоростта на такива заеми е оправдана най-вече от факта, че се отпускат за непредвидени и спешни финансови нужди, които изискват бърз отговор. Много често за представяне и одобрение на документите за кандидатстване са необходими около 60 минути, което ги прави подходящи заместители на покупки в интернет, вместо традиционния лизинг.

Желаещите да закупят стоки през интернет могат да кандидатстват за бърз онлайн кредит, който след одобрение може да се използва за закупуване на избраната стока. Кандидатстването по електронен път или през някой проверен онлайн магазин, съкращава времето за отговор на искания бърз кредит.

Като общо правило, бързите заеми се отпускат за много по-кратко време, отколкото ипотечните или потребителските кредити. Това до голяма степен се определя от факта, че сумите не са големи и че кредитоискателите ги искат в кратки срокове.

Високият процент при лихвите от тях има своя собствена логика във факта, че такива заеми имат най-висок риск за заемодателя, което се потвърждава от статистиката и че трябва да продължат да имат достъп до малки заеми.