Home Бизнес Какво представлява домейн името?

Какво представлява домейн името?

Домейн името е изписване чрез текст или казано иначе, разпознаваемо име. Зад домейна стои числов адрес, който компютрите използват за да се намират един с друг в Интернет. Казано накратко, домейн името се използва от хората за да запомнят къде точно се намира онлайн проекта ви. Можете да гледате на домейна и като основата на маркетинговата кампания на вашия уеб сайт.

Основи на домейн името

За да могат компютрите да комуникират в мрежата помежду си, всеки един има свой уникален идентификатор, известен като IP (интернер протокол) адрес. IP адресът е съставен от 4 отделни цифрови части, разделени с точки помежду им, например: 218.15.67.19. Въпреки, че съществуват наглед безброй много комбинации, този модел на IP адреси е почти изчерпан и неотдавна се въведоха 6-цифрените адреси от типа: 124.876.234.23.43.123, където комбинациите са наистина много.

Мислете за IP адреса като за телефонен номер предназначен за вашия компютър. Сега си представете, че телефонният указател беше изграден единствено от телефонни номера. Как бихте успяли да откриете нечии номер? Как бихте запомнили всички числа във вашия телефон ако нямаха имена към всеки от тях? Домейн имената разрешават този проблем и ни позволяват да използваме имена съставени от думи и символи.

Как работят домейните?

Домейн имената се поддържат в DNS (domain name system). DNS представлява база данни, която се съхранява на компютри разположени на различни места по света, чрез която се свързват домейн имената с IP адресите. Когато напишете в браузъра си „example.com“, приложението ще изпрати заявка до DNS компютър. DNS-ът отговаря с IP адресът, който вашият браузър ще използва за да осъществи връзката с компютъра, на който се хоства уеб сайта ви.

Също както IP адресите, всяко домейн име трябва да бъде уникално, защото в противен случай DNS сървъра няма да знае къде да отиде. Интернет корпорацията за присвоени имена и адреси (ICANN) управлява DNS мрежата. ICANN е международна корпорация, която администрира DNS, както и създаването на нови имена. ICANN са предали процеса на разпространение на домейни на компании наречени регистратори на домейн имена. Казано иначе, трябва да се свържете с компания регистратор, когато решите да закупите домейн за уеб сайта ви.

Когато изграждате сайта си е добре да помните важната роля, която може да изиграе доброто домейн име. Искате нещо, което се пише лесно и се запомня от посетителите, нещо което говори за съдържанието на уеб сайта ви и таргетира трафика. Добре е да закупите идентични домейн имена с .net и .org ако вече притежавате същия домейн с разширение .com. Това ще ви гарантира, че именно вие, а не ваш конкурент ще вземете целия трафик, който е насочен към откриване на сайта ви.

Повече информация може да намерите тук.