Каква порода куче да изберем за домашен любимец

596
куче за домашен любимец

Дошъл е моментът, в който вие сте решили, че сте готови да станете стопанин на куче. Искате да имате свой космат четириног приятел. Но се чудите каква порода да бъде той. Не сте сигурни каква точно да е или сте в процес на обмисляне.

Ще ви дадем някои насоки за няколко породи кучета

Изборът каква порода да бъде вашето куче е изцяло ваш, но колкото по-информирани сте, толкова по-добре.  Затова предлагаме кратко описание на няколко породи кучета – дребно, средно и едро куче. По този начин ще можете да се ориентирате дали то ще е подходящо за вас и вашето семейство.

Йоркширски териер – дребна порода

Този дребосък е един умен, игрив и палав приятел. Йоркширският териер е куче, което сравнително лесно се отглежда. Умен и възприемчив е, идеален за семейства с малки деца. Не изисква много пространство и дълги и изморителни разходки. Марките му размери го правят почти равен на плюшена играчка. Размерите му са наистина малки – теглото му достига до 2-3 килограма, над 4кг е голяма рядкост. Не заемат много място и не са претенциозни за отглеждане. Те са единствената порода кучета, чиято козина не отделя алергени за хората. Важното при отглеждането им е да внимавате с порциите храна и с това кучето да не се прегрява, изстудява и да не бъде на течение. За възпитанието – то може да започне още от 2рия месец. Йоркширските териери запомнят кратки команди и обичат игрите.

Джак Ръсел Териер  – средно голяма порода кучета

Тази порода кучета са едни истински весели, умни и много енергични кучета. Те са жизнени, понякога своенравни, но също така са незаменими домашни любимци. Веднага се превръщат в център на вниманието и търсят грижа и любов от своите стопани. Възприемат един член на семейството за  водищ и го следват неотлъчно. При тях възпитанието задължително трябва да започне възможно най-рано и да бъде системно и непрекъснато. Ако обичате дългите разходки в парка, да тичате, да карате колело – то Джак Ръсел териерът ще бъде ваш спътник навсякъде. Безстрашен, смел и дори дъързък – с него ще ви бъде забавно. Имайте предвид обаче факта, че те притежават изключително много енергия. Ако тя не бъде изразходвана в игри и той не се изморява, това може да се отрази на поведението му. Обикновено в такива случаи те започват да бъдат деструктивни и да унищожават вашите вещи. Същото се получава и ако го оставяте твърде дълго време сам. Те обичат семейството си и да са активна част от него. Самотата не е за тях. И ако се случва да стоят сами и изолирани, те ще ви го показват точно с деструктивни постъпки. За да имате Джак ръсел териер, трябва да имате и достатъчно време, което да прекарвате заедно. Здравословно и емоционално – това са едни стабилни и умни кучета. Погледът им неслучайно се описва като “поглед на човек”. Те са хитри, умни и упорити. Трябва да съумеете да впрегнете тази упоритост в правилните дейности и всичко ще бъде наред.

Голдън Ретривър – голямо куче

За разлика от неспирния Джак Ръсел териер, Голдън Ретривърът е уравновесен и мил голям четириног приятел. Той е интелигентен, добродушен и много обичлив. Идеален е за семейства с деца, както и за по-възрастни стопани. Темпераментът е благ и спокоен, рядко може да бъде “изкаран извън нерви”. Поддава се на възпитание и дресура без проблем, стига да започнете още докато е малък. Съвсем нормално може да съжителства и с други домашни любимци, ако имате такива. С децата той е повече от другар. Той ще ги пази, ще ги обича и ще ги следва неотлъчно. Добре се разбира и с другите кучета навън. Като цяло това е една доста популярна порода кучета. Не са претенциозни от към хранене, стига все пак да му осигурявате качествена храна.

Представихме ви три от доста популярните породи кучета. Можете да прочетете за тях и да решите кое ще е най-подходящо да стане ваш домашен любимец. Но преди всичко запомнете – каквото и куче да вземете, то се нуждае от любов и грижа.