Как се определят цените на часовниците?

864

Сигурно сте забелязали, че на пазара се предлагат часовници, както механични така и автоматични, които на пръв поглед не изглеждат по-различно от останалите, но цените им са значително по-високи. Причината за тази разлика в цената е механизмът, който задвижва цената. Има случаи дори, когато една марка предлага един и същи модел в две вариации – кварцов и механичен. Вторият ще бъде на по-висока цена. Може би сте чували, че причината е в това, че кварцът е много по-евтин, или пък че механичните движения са много фини и скъпи. Всичко това са глупости. По-долу ще намерите истинските причини за по-високата цена на механичните часовници.
Производството на кварцов механизъм за часовник не излиза много по-евтино от направата на механичен аналог. В продажната цена на един часовник, в зависимост от това дали е механичен или кварцов, разликата възлиза на не повече от 5 %.
При ценообразуването на един часовник, голямо влияние оказват разходите за гаранционно обслужване. Кварцовите механизми се развалят значително по-рядко, съответно и рекламациите при тях са минимални. Механичният часовник обаче е по-податлив на повреди, а това повишава разходите за гаранционно обслужване, които имат съществено значение при образуването на цената.
Повечето обикновени хора, когато купуват часовник предпочитат кварцовите такива. Дали заради по-ниската цена, или има и друга причина – не можем да кажем. Ценителите на часовниците обаче, определено предпочитат механичните такива. От тук идва и по-бавна възвращаемост на средствата при механичните часовници. Те се купуват много по-малко, по-рядко, и разходите за тяхната поддръжка на склад, са много по-високи, а това също, неминуемо оказва влияние върху крайната цена на часовника.
Сигурно знаете и факта, че в някои модели часовници има инкрустирани скъпоценни камъни, благородни метали, кристали, и т.н., и напълно логично, няма как тези бижута да не повлияят върху крайната цена на часовника. Освен това, голяма част от часовниците, които се предлагат на пазара, не са просто часовници, а имат още ред функции – компас, термометър и други, което също повишава тяхната крайна цена.